Διεθνή

ΗΠΑ: Νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία 800 εκατομμυρίων δολαρίων

ΗΠΑ: Νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία 800 εκατομμυρίων δολαρίων

Πηγή Φωτογραφίας: topnaija.ng/dailysabah.com

ΗΠΑ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέθεσαν βαρύτερα όπλα για το Κίεβο καθώς ενέκριναν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που περιλαμβάνει εξοπλισμό αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται μια ρωσική επίθεση στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέθεσαν βαρύτερα όπλα για το Κίεβο καθώς ενέκριναν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που περιλαμβάνει εξοπλισμό αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο εξοπλισμός θα χρηματοδοτηθεί μέσω της χρήσης ειδικής προεδρικής εξουσίας (Presidental Drawdown Authority – PDA), με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να εξουσιοδοτήσει τη μεταφορά εξοπλισμού και υπηρεσιών από τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο. Ένας από τους αξιωματούχους ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις ακόμα γίνονται για το τελικό μίγμα του εξοπλισμού. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει διαθέσει πάνω από 1,7 δισ. δολ. σε βοήθεια προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι Ουκρανοί θα λάβουν πυροβολικό από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά, εκτός από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, θωρακισμένα Humvee, ναυτικά μη επανδρωμένα σκάφη που χρησιμοποιούνται στην παράκτια άμυνα και εξοπλισμό και εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται για την προστασία στρατιωτών σε χημικές, βιολογικές, πυρηνικές και ραδιολογικές επιθέσεις.

«Αυτό το νέο πακέτο βοήθειας θα περιέχει πολλά από τα εξαιρετικά αποτελεσματικά οπλικά συστήματα που έχουμε ήδη παράσχει και νέες δυνατότητες προσαρμοσμένες στην ευρύτερη επίθεση που περιμένουμε να εξαπολύσει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη βοήθεια μετά από συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Είναι το τελευταίο σε μια σειρά πακέτων βοήθειας ασφαλείας των ΗΠΑ συνολικής αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει δεσμευτεί στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις από μέλη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο να επεκτείνει και να επιταχύνει τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, πρώην διευθυντής της CIA και υπουργός Άμυνας, δήλωσε την Τετάρτη ότι πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει σκληρά για δωρεές όπλων από μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, τα οπλοστάσια των οποίων περιλαμβάνουν τανκς της Σοβιετικής εποχής και άλλα όπλα και εξοπλισμό που θα μπορούσαν να βοηθήσουν άμεσα την Ουκρανία.

Το Πεντάγωνο είπε ότι το πακέτο 800 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν περιλαμβάνει όπλα και εξοπλισμό που θα απαιτήσει κάποια εκπαίδευση για έναν ουκρανικό στρατό που δεν είναι πλήρως εξοικειωμένος με την αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων ήταν παρούσες στην Ουκρανία για να παρέχουν εκπαίδευση για οκτώ χρόνια πριν αποχωρήσουν πριν από την τελευταία εισβολή της Ρωσίας. Το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό θα χρειαστεί εκπαίδευση στα ραντάρ καθώς και στα αεροσκάφη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Switchblade, είπε ο Kirby. Είπε ότι η εκπαίδευση μπορεί να γίνει από αμερικανούς στρατιώτες στην Ευρώπη και οι ρυθμίσεις βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments