Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιος θα πληρώσει τον “λογαριασμό”

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιος θα πληρώσει τον “λογαριασμό”

Πηγή Φωτογραφίας: eppgroup/ The New York Times/parstoday/indiatoday

Η Δύση μελετά πώς να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει τον λογαριασμό του πολέμου - Το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας είναι ήδη εκατοντάδες δισεκατομμύρια και αυξάνεται μέρα με τη μέρα

Οι δυτικές κυβερνήσεις αρχίζουν να σκιαγραφούν ιδέες από κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων μέχρι φόρο πετρελαίου για τη συλλογή των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων, αεροδρομίων και εργοστασίων της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο λογαριασμός του πολέμου θα είναι αστρονομικός μετά την επίθεση της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Το Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής και Έρευνας έδωσε μια εκτίμηση από 200 έως 500 δισεκατομμύρια ευρώ για το κόστος, αλλά αυτές οι οικονομικές προβλέψεις αυξάνονται κάθε μέρα στον πόλεμο και που ακολούθησε καταστροφές. Το Κίεβο προσαρμόζει τη ζημιά σε σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, όταν ληφθεί υπόψη η απώλεια της δυνητικής οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy προειδοποιεί τους Ρώσους ότι θα πρέπει να συνηθίσουν τη λέξη «αποζημιώσεις».

«Θα αποκαταστήσουμε κάθε σπίτι, κάθε δρόμο, κάθε πόλη», υποσχέθηκε ο Ζελένσκι τον περασμένο μήνα. «Θα μας αποζημιώσετε για όλα όσα κάνατε εναντίον του κράτους μας, εναντίον κάθε Ουκρανού, πλήρως».

Η απομάκρυνση αυτών των χρημάτων από τα χέρια της Ρωσίας εγείρει μια σειρά από περίπλοκα νομικά προβλήματα. Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΕ μελετούν κατά πόσον περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε ολιγάρχες υπό κυρώσεις —όπως γιοτ και ελαιογραφίες— θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν και να διοχετευθούν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης, αυτά τα ποσά είναι μέτρια σε σύγκριση με αυτά που χρειάζονται. Τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό είναι ένας δελεαστικός στόχος, αλλά τα ξένα περιουσιακά στοιχεία προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο και η κατάσχεσή τους θα απαιτούσε ένα κατόρθωμα νομικής μηχανικής που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν.

Ο Στέφαν Σιλ, καθηγητής διεθνούς και οικονομικού δικαίου και διακυβέρνησης στο Κέντρο Διεθνούς Δικαίου του Άμστερνταμ, που φιλοξενεί το Κέντρο Αποζημιώσεων Πολέμου, είπε ότι υπήρχαν «σημαντικά νομικά εμπόδια» σε μια μεγάλη επιδρομή στις εφεδρείες.

«Υπάρχει διεθνές δίκαιο που θέτει την περιουσία ξένων κρατών υπό ειδική προστασία», πρόσθεσε.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό των Ρώσων σε μια συμφωνία επανόρθωσης ως μέρος μιας ειρηνευτικής διευθέτησης. Αυτό θα μπορούσε να ακολουθήσει το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε μετά την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ το 1990 και να δημιουργήσει ένα σύνολο εσόδων από το πετρέλαιο για να πληρώσει το κόστος ανοικοδόμησης.

Σε μια λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση, ο επικεφαλής του προϋπολογισμού της ΕΕ παρουσίασε ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία που θα έβλεπε την Ευρώπη να καταναλώνει δισεκατομμύρια σε μια προσπάθεια να φέρει το Κίεβο πιο κοντά στην ΕΕ, όπως έκαναν οι ΗΠΑ με την Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέλος, τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λένε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ρόλος για τα χαμηλότοκα δάνεια προς το Κίεβο, αλλά άλλοι προειδοποιούν ότι αυτό θα συσσωρεύσει υπερβολικά μεγάλο βάρος χρέους στο ήδη “ανάπηρο” κράτος.

Θολές φιλοδοξίες

Η απόρριψη ρωσικού σκληρού νομίσματος σε κοντινή απόσταση είναι δελεαστική, αλλά πολύπλοκη. Επτά χώρες που συμμετείχαν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατείχαν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των ρωσικών συναλλαγματικών διαθεσίμων ύψους 585 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τη ρωσική κεντρική τράπεζα. Έκτοτε, τα συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκαν στα 640 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι μικρό για το απαιτούμενο ποσό, θα κάλυπτε ένα σημαντικό μέρος του.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι χώρες της ΕΕ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα πρέπει να κανονίσουν την κατάσχεση και τη δήμευση των σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κρατούνται στα εδάφη τους.

«Τα χρήματα υπάρχουν, θα απαιτήσει η εθνική νομοθεσία να εξουσιοδοτήσει τις κεντρικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα, τα οποία τώρα έχουν παγώσει», δήλωσε ο Robert Litan, ανώτερος συνεργάτης στο πρόγραμμα οικονομικών σπουδών στο Brookings Institution.

Ο Litan επισημαίνει ένα ψήφισμα του ΟΗΕ του 2005 που λέει ότι «τα κράτη θα πρέπει να προσπαθήσουν να θεσπίσουν εθνικά προγράμματα για αποζημίωση και άλλη βοήθεια στα θύματα σε περίπτωση που τα μέρη που ευθύνονται για τη βλάβη που υπέστησαν δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Σύμφωνα με τον Litan, «καθιερώνει την αρχή ότι εάν ένα έθνος επιτιθέμενος, όπως η Ρωσία, δεν είναι σε θέση ή δεν θέλει να παράσχει αποζημιώσεις, τότε μπορεί να υπάρξει κάποιος άλλος μηχανισμός».

πηγή: politico

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments