Οικονομία

Σε πρώτο πλάνο φράγματα και έργα ύδρευσης εκατοντάδων εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε πρώτο πλάνο φράγματα και έργα ύδρευσης εκατοντάδων εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης
Στο κυβερνητικό σχέδιο εκτός από μεγάλα έργα (οδικά κ.α) υπάρχουν και τα έργα που αφορούν το περιβάλλον και ιδιαίτερα και το νερό.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε projects που σχετίζονται με την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών και άλλων αντίστοιχων επενδύσεων. Στο κυβερνητικό σχέδιο εκτός από μεγάλα έργα (οδικά κ.α) υπάρχουν και τα έργα που αφορούν το περιβάλλον και ιδιαίτερα και το νερό.

Τι περιλαμβάνει το πλάνο

Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης η κατασκευή δεκάδων φραγμάτων και αρδευτικών έργων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, μια συνολική επένδυση που θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ (αρχικές εκτιμήσεις) με το Ταμείο Ανάκαμψης να συμβάλλει με ποσό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Στο ευρύτερο πακέτο υπάρχουν πάνω από 20 projects που σε μεγάλο βαθμό θα προχωρήσουν μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σχεδόν σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη έως τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στο «πακέτο» εντάσσονται και έργα σε διάφορα νησιά της χώρας.

Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί πως θα προκηρύξει άμεσα τα projects με στόχο να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2023, καθώς, σύμφωνα με τους κανόνες του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 ώστε να μη χαθούν οι πόροι.

Είναι έργα με τα οποία το αρμόδιο υπουργείο, όπως έχει επισημάνει και ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, φιλοδοξεί να επιλύσει αιτήματα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων, εξοικονομώντας νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών, να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία εκτάσεων στην οποία προκλήθηκαν καταστροφές και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τις βροχοπτώσεις, με παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments