Διεθνή

Ρωσικό αέριο: Ο Ντράγκι ρίχνει το “μπαλάκι” ξανά στο Κρεμλίνο

Ρωσικό αέριο: Ο Ντράγκι ρίχνει το “μπαλάκι” ξανά στο Κρεμλίνο

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg

Ρωσικό αέριο: Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία και ο πρόεδρός της Βλαντίμιρ Πούτιν “έριξε βόμβα” αναφορικά με τις πληρωμές σε ρούβλια ωστόσο επικρατεί μια περίεργη σιωπή.

Πρόταση για μονομερές πλαφόν στην τιμή που πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το φυσικό αέριο της Ρωσίας κατέθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία και ο πρόεδρός της Βλαντίμιρ Πούτιν “έριξε βόμβα” αναφορικά με τις πληρωμές σε ρούβλια ωστόσο επικρατεί μια περίεργη σιωπή.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε αναφέρει όταν είπε ότι οι αποκαλούμενες «μη φιλικές χώρες», οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και απειλούνται από το συγκεκριμένο μέτρο, έχουν ακόμη καιρό για να μετατρέψουν τις πληρωμές τους σε ρούβλια, αξιοποιώντας και τον μηχανισμό που έχει ετοιμάσει η Μόσχα.

Οι πληρωμές σε ρούβλια σε πρώτο πλάνο στη Σύνοδο Κορυφής

Το θέμα της πληρωμής σε ρούβλια είναι προφανές ότι θα κυριαρχήσει και στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που θα διεξαχθεί στις 30-31 Μαΐου. Εκεί όπου φαίνεται να κερδίζει έδαφος μια σχετικά νέα πρόταση, την οποία προωθεί και υποστηρίζει με θέρμη ο Μάριο Ντράγκι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, η οποία μέχρι σήμερα καλύπτει το 40% των εισαγωγών της σε αέριο από τη Ρωσία.

Οι Ευρωπαίοι αν η πρόταση Ντράγκι γίνει αποδεκτή, κάτι διόλου βέβαιο, με βάση τα όσα διακυβεύονται και τη στάση του Βερολίνου θα επιχειρήσουν μια ρελάνς. Το ζητούμενο είναι εάν ο πρόεδρος της Ρωσίας δεχθεί κάτι τέτοιο ή επιμείνει στη θέση του, οδηγώντας την αντιπαράθεση σε αδιέξοδο και μην αφήνοντας άλλη διέξοδο πέραν του να κλείσουν οι στρόφιγγες – με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις δύο πλευρές.

Φυσικό Αέριο: Επιτάχυνση των σχεδίων για απεξάρτηση από τη Ρωσία

Στο αδρανές επί χρόνια εργοτάξιο του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Νορβηγία με την Πολωνία στο έδαφος της Δανίας, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και πάλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σχέδια κατασκευής τερματικών σταθμών μεθανίου στην βόρεια Γερμανία, την Φινλανδία ή την Γαλλία, νέες διακλαδώσεις αγωγών προς την Ισπανία ή την ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στα σκαριά.

Η Ευρώπη εργάζεται ολοταχώς για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, ακόμη και αν γι’αυτό θα χρειασθεί χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο Nord Stream 2 είναι παρελθόν

Με δυναμικότητα μεταφοράς 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, ο αγωγός θα επιτρέψει την διασφάλιση του 50% της κατανάλωσης της Πολωνίας, που ανακοίνωσε εδώ και τρία χρόνια την λήξη το 2022 του συμβολαίου της με την ρωσική Gazprom. Όμως η καλή αυτή είδηση για την Βαρσοβία είναι πιθανόν να περιπλέξει την τροφοδοσία της υπόλοιπης Ευρώπης, σε ένδειξη των δυσκολιών που χαρακτηρίζουν την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η Νορβηγία, ο δεύτερος σε μέγεθος τροφοδότης της Ευρώπης μετά την Ρωσία, διαβεβαιώνει ότι η παραγωγή της βρίσκεται στο μάξιμουμ και ότι το φυσικό αέριο που θα φθάνει στην Πολωνία δεν θα πωλείται πλέον στην δυτική Ευρώπη. «Το έργο αυτό θα βοηθήσει την Πολωνία, αλλά είναι πιθανόν να προκαλέσει την μείωση των εξαγωγών νορβηγικού φυσικού αερίου προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία», εξηγεί ο Ζονγκτσιάνγκ Λούο, ειδικός της εταιρείας αναλύσεων Rystad.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments