Διεθνή

Προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη

Προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη
Η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη,

Η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη, ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. 

«Η Δεδομένη της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μαριούπολη, εκεί είναι που θα επικεντρωθούν σήμερα τις προσπάθειές μας», σημειώνει η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Facebook.

Οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν στην απομάκρυνση περίπου 6.000 γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη 

Η Ουκρανία, όπως σημειώνει το ΑΠΕ,  ελπίζει να αποστείλει 90 λεωφορεία στη Μαριούπολη, τη στρατηγική σημασία της πόλης-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, για να απομακρύνει σήμερα περίπου 6.000 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση ο δήμαρχος της. πόλη.

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη Μαριούπολη, εξέφρασε την ελπίδα ότι η προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου από την πόλη αυτή, θα οριστικοποιηθεί και θα τηρηθεί.

Επίσης σημείωσε ότι περίπου 100.000 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη και ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν τη ζωή τους στην πολιορκία της πόλης αυτής στην Αζοφική Θάλασσα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σημείωσε ότι η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη.

«Κατορθώσαμε να καταλήξουμε σε προκαταρκτική συμφωνία για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», αναφέρει η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Facebook.

«Η Δεδομένη της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μαριούπολη, εκεί είναι που θα επικεντρωθούμε σήμερα στις προσπάθειές μας», σημειώνει η ίδια.

Οι προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη θα αρχίσουν στις 14:00 ώρα Ουκρανίας (και ώρα Ελλάδος) και ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα ανοίξει προς τη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με την Βερεστσούκ.

“Δεδομένη της πολύ δύσκολης κατάστασης, μπορεί να προκύψει αλλαγές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του διαδρόμου. Επομένως, παρακαλώ να παρακολουθείτε τα σχετικά επίσημα μηνύματα”, διευκρινίζει η ίδια στην ανάρτησή της.

Από το Σάββατο δεν έχει ανοίξει κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος στην Ουκρανία, ελλείψει συμφωνίας με τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν εντείνει τις τελευταίες μέρες τους στην ανατολική Ουκρανία.

Συνολικά 300.000 Ουκρανοί έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον αριθμό που υπέστη χθες, Τρίτη, το βράδυ στο ουκρανικό υπουργείο Επανένταξης.

«Από την αρχή του πολέμου, η ουκρανική κυβέρνηση προτείνει περισσότερους από 340 ανθρωπιστικούς διαδρόμους. παραβίασαν την εκεχειρία ή απέκλεισαν οχήματα απομάκρυνσης πολλές φορές, κάτι το οποίο διαψεύδει η Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments