Διεθνή

ΗΠΑ: Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα εμφανιστούν ελλείψεις τροφίμων

ΗΠΑ: Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα εμφανιστούν ελλείψεις τροφίμων

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

ΗΠΑ: Πολύ δύσκολα θα βρεθεί μπροστά σε μια έλλειψη τροφίμων οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Πολύ δύσκολα θα βρεθεί μπροστά σε μια έλλειψη τροφίμων οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα ήταν περίπου το 25% από ότι ήταν τον Φεβρουάριο.

«Αυτό θα είναι άλλο ένα σημαντικό τεστ αντοχής του συστήματος προμήθειας τροφίμων», δήλωσε η Νταϊάν Τσάρλτον, επίκουρη καθηγήτρια γεωργικών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα. «Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου και να εξετάσουμε τρόπους ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους έλλειψης τροφίμων και συγκρούσεων».

Αυξάνονται οι τιμές στα τρόφιμα

Παρά το γεγονός πως σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν πρόκειται να υπάρξει μια έλλειψη τροφίμων ωστόσο οι τιμές των τροφίμων στις ΗΠΑ αυξάνονται με ιστορικούς ρυθμούς, ενώ οι τιμές για εμπορεύματα όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Επιπλέον, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προβλέπει ότι οι τιμές των τροφίμων στο σπίτι θα αυξηθούν έως και 4% μέχρι το τέλος του 2022.

«Είναι ιδιαίτερα σοβαρό γιατί μόλις βγαίνουμε από την ανάκαμψη από μια πανδημία δυόμισι ετών που είχε σοβαρές επιπτώσεις στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών καθώς και στις τιμές των εμπορευμάτων», σύμφωνα με την Γιοχάνα Μέντελσον – Φόρμαν, επίκουρη καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στη Σχολή Διεθνών Υπηρεσιών. Παρά την προοπτική συνέχισης της αύξησης των τιμών, ωστόσο, οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι θα εμφανιστούν ελλείψεις τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν εισάγουν πολλά προϊόντα από την Ουκρανία», εξήγησε ο Τζόζεφ Γκλάουμπερ, ανώτερος ερευνητής στο International Food Policy Research Institute.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments