Διεθνή

Ντιμπέιτ Μακρόν – Λε Πεν: “Αφιέρωσαν” 20 λεπτά για το κλίμα σε τρίωρη συζήτηση

Ντιμπέιτ Μακρόν – Λε Πεν: “Αφιέρωσαν” 20 λεπτά για το κλίμα σε τρίωρη συζήτηση

Πηγή Φωτογραφίας: cnn

Το κλίμα ήταν ένα από τα δέκα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συζήτησης του ντιμπέιτ και παρά τις εκκλήσεις τις προηγούμενες ημέρες να τεθεί ψηλά στην ατζέντα, οι δύο υποψήφιοι Γάλλοι πρόεδροι δαπάνησαν μόλις ένα εικοσάλεπτο για να εξηγήσουν το πρόγραμμά τους

Στη διάρκεια της τρίωρης τηλεμαχίας των δύο υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία ενόψει του β’ γύρου των εκλογών στις 24 Απριλίου, ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα θέματα, το κλίμα, βρήκε χώρο να “απασχολήσει” τη συζήτηση του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λε Πεν, μόλις για 20 λεπτά.

Το κλίμα ήταν ένα από τα δέκα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συζήτησης την Τετάρτη (20 Απριλίου), ενόψει του τελευταίου γύρου ψηφοφορίας την Κυριακή, όπως αναφέρει το euractive france.

Εδώ και αρκετές ημέρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται εκκλήσεις για να βρεθεί το κλίμα στο επίκεντρο της εκλογικής συζήτησης και να τεθούν ερωτήματα για το περιβάλλον κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου.

Ο Μακρόν, ωστόσο, ανέφερε το κλίμα στην εισαγωγική ομιλία του, λέγοντας ότι «η Γαλλία μας θα είναι ισχυρότερη αν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει το οικολογικό ζήτημα» και υποσχόμενος να μετατρέψει τη χώρα σε «μεγάλη οικολογική δύναμη».

Η Λεπέν θέλει μια αργή μετάβαση

Για τη Λε Πεν, η γαλλική αγοραστική δύναμη βρίσκεται στο επίκεντρο του λόγου της για το περιβάλλον. Η ηγέτης της ακροδεξιάς υπόσχεται να μειώσει τον ΦΠΑ στα καύσιμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ θα αποχωρήσει από την «ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» για να αποκαταστήσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων.

Ενώ ευνοεί την οικολογική μετάβαση, η Λε Πεν θέλει «να είναι πιο αργή από ότι επιβάλλεται στους Γάλλους, για να μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν», κατηγορώντας τον Μακρόν «τιμωρητική οικολογία» απέναντι στους πολίτες.

Πιστεύει επίσης ότι «η αιολική ενέργεια είναι ένας οικολογικός και οικονομικός παραλογισμός». Υποσχέθηκε ένα δημοψήφισμα για την αποσυναρμολόγηση των ανεμογεννητριών και είπε ότι είχε «ένα σχέδιο για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας» στην αρχή της θητείας της.

Ο Μακρόν θέλει «να πάει δύο φορές πιο γρήγορα»

Συγκριτικά, ο Μακρόν υπενθύμισε ότι είχε μειώσει στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια της θητείας του και είπε ότι ήθελε «να πάει δύο φορές πιο γρήγορα στην επόμενη θητεία».

Ο νυν πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης να διορίσει έναν υπουργό αρμόδιο για τον οικολογικό σχεδιασμό για την επίβλεψη των ενεργειακών ανακαινίσεων, την προώθηση των υβριδικών οχημάτων και τη στήριξη της βιομηχανικής και γεωργικής μετάβασης.

Ο Μακρόν επανεξέτασε επίσης τις φιλοδοξίες του για την ανάπτυξη πυρηνικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα των αγροβολταϊκών και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

«Ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθεί κανείς στην κλιματική πρόκληση είναι να παράγει πυρηνική και ανανεώσιμη ενέργεια» ταυτόχρονα . Αυτό θα επιτρέψει τη δημιουργία βιομηχανικών τομέων στη Γαλλία, πρόσθεσε.

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γαλλία είναι απαραίτητη καθώς οι νέοι πυρηνικοί σταθμοί δεν θα λειτουργήσουν πριν από το 2035, είπε ο Μακρόν.

Οι δύο υποψήφιοι επέκριναν και αποδόμησαν ο ένας τα προγράμματα του άλλου.

Ο Μακρόν κατηγόρησε τη Λεπέν ότι είναι «σκεπτικιστής για το κλίμα», ενώ εκείνη τον αποκάλεσε «υποκριτή για το κλίμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments