Διεθνή

Πολωνία: Δεν επιθυμεί άλλα εμβόλια Pfizer για τον κορονοϊό

Πολωνία: Δεν επιθυμεί άλλα εμβόλια Pfizer για τον κορονοϊό
Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Πολωνία δεν έχουν μεγάλη ζήτηση από τους κατοίκους της χώρας και έτσι αναμένεται να μη ζητήσει επιπλέον δόσεις σκευασμάτων από τη Pfizer

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Πολωνία δεν έχουν μεγάλη ζήτηση από τους κατοίκους της χώρας και έτσι αναμένεται να μη ζητήσει επιπλέον δόσεις σκευασμάτων από τη Pfizer.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Πολωνία έχει επομιστεί και ένα μεγάλο βάρος με τους Ουκρανούς πρόσφυγες, που εισέρχονται μαζικά στη χώρα.

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του υπουργείου Υγείας της Πολωνίας, της Pfizer και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η κυβέρνηση ζήτησε από τη φαρμακευτική εταιρεία «ευελιξία στην εκτέλεση των συμβάσεων».

Οι πολωνικές αρχές ανησυχούν για τα αυξημένα έξοδα φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία στο έδαφός τους και τον μειωμένο ενθουσιασμό για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 στη χώρα. Περίπου 7.000 εμβολιασμοί πραγματοποιούνται στην Πολωνία κάθε μέρα.

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν αρκετά σκευάσματα της Pfizer στις κρατικές αποθήκες για την προμήθεια της Πολωνίας για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η Pfizer δεν συμφωνεί με την πρόταση της Πολωνίας να είναι πιο ευέλικτη.

«Στις συνομιλίες μας με την εταιρεία Pfizer, συναντήσαμε έναν τοίχο. Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να τους ενημερώσουμε ότι στην κατάσταση που βρεθήκαμε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τη σύμβαση, δεν μπορούμε να δεχτούμε εμβόλια και τους ζητάμε να μην τα παράγουν για την Πολωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Wojciech Andrusiewicz.

«Δεν επρόκειτο να εγκαταλειφθούν εντελώς τα εμβόλια, μόνο να αναβληθούν οι ημερομηνίες. Εάν αυτό δεν ήταν δυνατό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να είχε αγοράσει τα εμβόλια», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση επικαλέστηκε τη ρήτρα ανωτέρας βίας στη σύμβαση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης ενημερωθεί για την κατάσταση.

«Τα κράτη μέλη δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις τους βάσει της σύμβασης με την Pfizer, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατανοεί προφανώς τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Πολωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Stefan de Keersmaecker. Η Επιτροπή θα προσπαθήσει να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ της Πολωνίας και της εταιρείας, πρόσθεσε.

«Είμαστε δεσμευμένοι στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Θα καταλήξει η υπόθεση στο δικαστήριο; Βασιζόμαστε στην υπεύθυνη συμπεριφορά της Pfizer», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments