Διεθνή

Ανταλλαγή κρατουμένων ΗΠΑ – Ρωσίας

Ανταλλαγή κρατουμένων ΗΠΑ – Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: dallasnews

Ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Τρέβορ Ριντ κρατείτο από το 2019 στη Ρωσία - Ο Ρώσος πιλότος που ανταλλάχθηκε έχει καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη

Σε ανταλλαγή κρατουμένων προχώρησαν Ρωσία και ΗΠΑ.

Η Μόσχα απελευθέρωσε τον Αμερικανό Τρέβορ Ριντ, πρώην πεζοναύτης, ο οποίος κρατούνταν από το 2019, με αντάλλαγμα τον Ρώσο πιλότο Κονσταντίν Γιαροσένκο, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 20 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτησαν την απελευθέρωση του Ριντ και δήλωσαν ότι εργάζονται για την απελευθέρωση ενός ακόμη Αμερικανού πολίτη που κρατείται στη Ρωσία, του Πολ Γουίλαντ. Ο επίσης Αμερικανός πρώην πεζοναύτης κρατείται στη Ρωσία με κατηγορίες κατασκοπείας τις οποίες αρνείται και τις οποίες έχει παρομοιάσει με πολιτική απαγωγή.

«Ο Τρέβορ, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, είναι ελεύθερος από τη ρωσική κράτηση», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωση.

Ο Μπάιντεν δεν σχολίασε λεπτομέρειες σχετικά με την απελευθέρωση, αλλά είπε: «Οι διαπραγματεύσεις που μας επέτρεψαν να φέρουμε τον Τρέβορ στο σπίτι απαιτούσαν δύσκολες αποφάσεις που δεν παίρνω ελαφρά».

Η Ρωσία είχε προτείνει ανταλλαγή κρατουμένων για τον Γιαροσένκο τον Ιούλιο του 2019 με αντάλλαγμα την απελευθέρωση οποιουδήποτε Αμερικανού υπηκόου. Ο Γιαροσένκο είναι πιλότος που καταδικάστηκε για συνωμοσία για λαθρεμπόριο κοκαΐνης στη χώρα. Συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Λιβερία το 2010.

Επιπλέον, η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Brittney Griner κρατείται σχεδόν δύο μήνες στη Ρωσία και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών. Η Γκρίνερ συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Μόσχας στις 17 Φεβρουαρίου, όταν κατά την έρευνα στις αποσκευές της φέρεται να αποκαλύφθηκαν πολλαπλά φυσίγγια ατμού λαδιού κάνναβης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μέγιστη ποινή κάθειρξης 10 ετών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments