Διεθνή

Πόσο ευάλωτη είναι η Μολδαβία;

Πόσο ευάλωτη είναι η Μολδαβία;

Πηγή Φωτογραφίας: Indicator.gr

Μολδαβία: Διεθνείς αναλύτες περιγράφουν τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μετά την έκρηξη στην Υπερδνειστερία.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος  στην   Ουκρανία   και   η   παρουσία   ρωσικών στρατευμάτων στην Υπερδνειστερία έχουν κάνει διεθνολόγους και Μολδαβούς να ανησυχούν ότι η  Ρωσία θα μπορούσε  να επιτεθεί στη Μολδαβία στη συνέχεια.

Σε αντίθεση   προς   την   Ουκρανία,   η   Μολδαβία   έχει έναν αδύναμο στρατό, μικρότερο συγκριτικά με τις δυνάμεις της Υπερδνειστερίας.! Το ενεργό στρατιωτικό προσωπικό της Μολδαβίας ανέρχεται σε περίπου έξι χιλιάδες στρατιώτες, οι οποίοι πιθανότατα δεν έχουν την ικανότητα να αποκρούσουν επιτυχώς τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Μολδαβία  είναι   μια  από  τις φτωχότερες   χώρες   της Ευρώπης,  με πληθυσμό περίπου 3,5 εκατομμύρια. Ο ενεργειακός τομέας της Μολδαβία είναι ένα από τα μεγαλύτερα τρωτά σημεία της, αφού εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το ρωσικό αέριο, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τη Μολδαβία το να ξεφύγει από την τροχιά της Μόσχας, παρά τον φιλοευρωπαϊκό πολιτικό της προσανατολισμό.

Θεωρητικά,   η   Υπερδνειστερία   μοιάζει   με   ένα   ιδανικό   μέρος   για   τη Ρωσία για να εξαπολύσει εύκολα επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας ή κατά της Μολδαβίας. Ωστόσο, η Υπερδνειστερία, από μόνη της, δεν έχει πολλές δυνατότητες να πολεμήσει με αποτελεσματικότητα εναντίον της Ουκρανίας ή τη   βούληση   να   πολεμήσει   εναντίον   της   Μολδαβίας.   Η κατάκτηση της Υπερδνειστερίας, με τη σειρά της, θα απαιτούσε από τη Ρωσία να σημειώσει τεράστια   κέρδη   στις  νότιες   περιοχές  της   Ουκρανίας,   εκεί   όπου  τα  ρωσικά στρατεύματα   για   εβδομάδες   πραγματοποιούν   αργές   και   περιορισμένες προόδους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments