Διεθνή

Λονδίνο: «Εργοστάσιο τρολ» για τη ρωσική προπαγάνδα και η ομάδα Cyber Front Z

Λονδίνο: «Εργοστάσιο τρολ» για τη ρωσική προπαγάνδα και η ομάδα Cyber Front Z

Πηγή Φωτογραφίας: economictimes

Το Λονδίνο κατηγόρησε τη Μοσχα ότι χρησιμοποιεί εργοστάσιο τρολ στην Αγία Πετρούπολη για προπαγάνδα υπέρ της Ρωσίας, στοχεύοντας δυτικούς πολιτικούς

Το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα εργοστάσιο τρολ για να διαδώσει παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να στοχεύσει πολιτικούς σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής.

Η Βρετανία επικαλέστηκε έρευνα εμπειρογνωμόνων που χρηματοδοτείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την οποία δεν δημοσίευσε. Ανέφερε ότι η έρευνα αποκάλυψε πώς η εκστρατεία παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου σχεδιάστηκε για να χειραγωγήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, να ενισχύσει την υποστήριξή της και να στρατολογήσει νέους υποστηρικτές.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την “προστασία της” από τους φασίστες. Ουκρανία και Δύση αναφέρουν ότι ο φασιστικός ισχυρισμός είναι αβάσιμος και ο πόλεμος είναι απρόκλητη επιθετικότητα.

Η Ρωσία αναφέρει ότι τα δυτικά ΜΜΕ έχουν δώσει μια υπερβολικά λιτή αφήγηση του πολέμου που αγνοεί σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες της Μόσχας σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και αυτό που λέει είναι η δίωξη των Ρώσων ομιλητών στην Ουκρανία, κάτι που αρνήθηκε το Κίεβο.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Κρεμλίνο και στα εργοστάσια τρολ του να εισβάλουν στους διαδικτυακούς μας χώρους με τα ψέματά τους για τον παράνομο πόλεμο του Πούτιν”, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρους σε δήλωσή της.

“Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ειδοποιήσει διεθνείς εταίρους και θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με συμμάχους και πλατφόρμες ΜΜΕ για να υπονομεύσει τις ρωσικές επιχειρήσεις πληροφόρησης”.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί προηγούμενες κατηγορίες δυτικών χωρών για εκστρατείες παραπληροφόρησης, για παράδειγμα την κατηγορία της Ουάσιγκτον ότι η Ρωσία προσπάθησε να ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Η Βρετανία δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι το εργοστάσιο τρολ χρησιμοποιούσε το Telegram για να στρατολογήσει και να συντονίσει νέους υποστηρικτές, οι οποίοι στη συνέχεια στοχεύουν στα προφίλ των επικριτών του Κρεμλίνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας τους σχόλια υπέρ του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του πολέμου του.

Μεταξύ των στόχων τους ήταν ανώτεροι Βρετανοί υπουργοί και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, δήλωσε η Βρετανία, προσθέτοντας ότι εντοπίστηκαν ίχνη της επιχείρησης σε οκτώ πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων telegram, Twitter, Facebook και TikTok.

Μια ομάδα γνωστή στο Telegram ως «Cyber Front Z» λέγεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των δράσεων και έχει δημιουργήσει τις εγκαταστάσεις της σε ένα πρώην εργοστάσιο όπλων που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη.

Η ομάδα θεωρείται ύποπτη ότι συνδέεται με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, έναν ολιγάρχη που πρόσκεται στο Κρεμλίνο, ο οποίος κατηγορείται κυρίως ότι διαδραμάτισε ρόλο στη ρωσική ανάμειξη κατά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ανέφερε το βρετανικό ΥΠΕΞ.Ο Πριγκόζιν είναι μεταξύ των προσώπων που το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις για τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments