Διεθνή

Ουκρανία: Περίπου 1.847 παιδιά ανάμεσα στους αμάχους που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία

Ουκρανία: Περίπου 1.847 παιδιά ανάμεσα στους αμάχους που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ουκρανία: Χιλιάδες άμαχοι μετεφέρθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσία χθες Δευτέρα [2/5], όπου ανάμεσα τους ήταν 1.847 παιδιά

Χιλιάδες άμαχοι μετεφέρθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσία χθες Δευτέρα [2/5]. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πάνω από 11.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους 1.847 παιδιά αποχώρησαν από τις εμπόλεμες ζώνες.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει άμαχους που απομακρύνθηκαν από τις περιφέρειες που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη προτού προχωρήσει την 24η Φεβρουαρίου στην εισβολή στην Ουκρανία. Ουκρανία:

Η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι άμαχοι αυτοί απομακρύνονται οικειοθελώς. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι προχωρά σε εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Ουκρανών.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας αποκαλεί την εισβολή στην ουκρανική επικράτεια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με σκοπό την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και δυτικές κυβερνήσεις μιλούν για «απρόκλητο» επιθετικό πόλεμο.

Χθες Δευτέρα οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν από τη γιγαντιαία χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης έφθασαν στην πόλη Ζαπορίζια, που ελέγχουν οι Ουκρανοί, στο πλαίσιο επιχείρησης που συντόνισαν ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σχεδόν 200.000 παιδιά ήταν ανάμεσα στους 1,1 εκατ. ανθρώπους που μεταφέρθηκαν από την ουκρανική στη ρωσική επικράτεια μετά την 24η Φεβρουαρίου.

Πυραυλική επίθεση στην Οδησσό με νεκρούς και τραυματίες

Πύραυλος έπληξε την Οδησσό, στη νοτιοδυτική Ουκρανία, το βράδυ της Δευτέρας, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης, Μαξίμ Μαρτσένκο στο Telgram, όπως μεταδίδει το Reuters.

Παράλληλα, ο  δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Suspilne της Ουκρανίας επικαλέστηκε τη νότια στρατιωτική διοίκηση να λέει ότι το χτύπημα είχε καταστρέψει ένα θρησκευτικό κτίριο.

Για τρίτη φορά έγινε στόχος των ρωσικών βομβαρδισμών γέφυρα στρατηγικής σημασίας στην Οδησσό, ενώ καταστράφηκε και στρατιωτικό αεροδρόμιο στην ίδια περιοχή, στο οποίο είχαν αποθηκευτεί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπλα και πυρομαχικά από δυτικά κράτη.

Μετ’ εμποδίων η εκκένωση του Άζοφσταλ

Εκατοντάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα καταφύγια του εργοστασίου Αζοφστάλ, αφότου απομακρύνθηκε η πρώτη ομάδα περίπου 100 ανθρώπων την Κυριακή, στη συνέχεια όμως άρχισαν ξανά οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Λεωφορεία που ήταν προγραμματισμένο να μεταφέρουν περισσότερους αμάχους για να απομακρυνθούν από την Μαριούπολη δεν έχουν φτάσει ακόμη στο συμφωνημένο σημείο παραλαβής, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αντικρούοντας προηγούμενη αναφορά ότι αυτοί οι πολίτες είχαν εγκαταλείψει την κατεστραμμένη πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments