Ελλάδα

Marfin: 12 χρόνια από την τραγωδία – Περιμένουν δικαίωση οι νεκροί [pics, vids]

Marfin: 12 χρόνια από την τραγωδία – Περιμένουν δικαίωση οι νεκροί [pics, vids]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Marfin: Πέρασαν 12 χρόνια [5 Μαΐου 2010] από την τραγωδία του υποκαταστήματος τράπεζας της Marfin στη Σταδίου

Πέρασαν 12 χρόνια [5 Μαΐου 2010] από την τραγωδία του υποκαταστήματος τράπεζας της Marfin στη Σταδίου, όπου κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, μία εκ των οποίων ήταν έγκυος τεσσάρων μηνών.

Είναι μία μέρα χαραγμένη στη μνήμη όλων μας, καθώς για πρώτη φορά υπήρξε εμπρησμός σε κεντρική τράπεζα, καθώς έγινε στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Το χρονικό

Ήταν Τετάρτη 5 Μαΐου 2010, όταν στην Αθήνα είχε διακηρυχθεί γενική απεργία, μιας και λίγες μέρες νωρίτερα [23 Απριλίου] ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αναγγείλει από το Καστελόριζο την ένταξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό στήριξης , με την ψηφοφορία στη Βουλή να γίνεται στις 6 του μηνός.

Μία μέρα πριν το κέντρο της Αθήνας είχε… παραλύσει από τις απεργίες όλων των κλάδων και υπήρχαν ογκώδεις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα. Όμως λίγο μετά το μεσημέρι υπήρξαν σοβαρά επεισόδια στο ύψος της Πλατείας Κλαυθμώνος.

Τότε συνέβη το κακό

Στις 14:00 το μεσημέρι, άγνωστοι κουκουλοφόροι έριξαν βόμβες μολότοφ μέσα στην τράπεζα όπου βρίσκονταν οι υπάλληλοι, αδιαφορώντας για τις κραυγές τους. των εργαζομένων. Η φωτιά εξαπλώνεται αμέσως. Οι περισσότεροι κατάφεραν να βγουν, άλλοι πηδούσαν από τα μπαλκόνια για να σωθούν από τον καπνό και τις φλόγες.

Η Πυροσβεστική διέσωσε πέντε άτομα. Τρία άτομα πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού. Τα τρία θύματα ήταν η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία ήταν έγκυος βρέθηκε κοντά στην μπαλκονόπορτα και ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσακάλης εντοπίστηκε στις σκάλες μεταξύ του πρώτου και δεύτερου ορόφου.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη «Ο καπνός και τα τοξικά αέρια από την καύση των πλαστικών και χαρτικών τους σκότωσαν σχεδόν αμέσως. Απώλεσαν τις αισθήσεις τους και λίγο μετά πέθαναν». Όταν βρέθηκαν είχαν τα στόματά τους ανοιχτά και τα πρόσωπά τους ήταν μαύρα από τον καπνό. Φαίνεται πως είχαν προσπαθήσει να βγουν από το εσωτερικό του κτιρίου από την πόρτα της ταράτσας, η οποία όμως δεν άνοιγε.

Ο λόγος της φωτιάς

Δυστυχώς το ίδιο το κτήριο δεν επέτρεπαι να γίνει κάποια τροποποίηση, μιας και ήταν νεοκλασικό. “Η τράπεζα δεν μπορούσε να έχει ρολά, ήταν νεοκλασικό το κτίριο, οι άνθρωποι ήταν απροστάτευτοι. Έριξαν μέσα ένα ογκώδες αντικείμενο και εκεί άρχισαν όλα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments