Διεθνή

Τουρισμός: Η έλλειψη εργαζομένων έφτασε έως τη Γερμανία

Τουρισμός: Η έλλειψη εργαζομένων έφτασε έως τη Γερμανία
Τουρισμός: Η φετινή τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, αλλά παρατηρούνται αρκετές ελλείψεις ως προς το προσωπικό

Η φετινή τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, αλλά παρατηρούνται αρκετές ελλείψεις ως προς το προσωπικό. Ήδη υπάρχουν 50.000 κενές θέσεις εργασίας, οι οποίες δύσκολα θα καλυφθούν, εξαιτίας ειδικών συνθηκών.

Μάλιστα το εν λόγω θέμα έφτασε μέχρι τα γερμανικά Μέσα ενημέρωσης με ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa στην Welt “Πολλοί πελάτες, λίγοι εργαζόμενοι” να αναφέρει πως η σεζόν το καλοκαίρι αναμένεται πολύ καλή, όμως ένα “σύννεφο θολώνει τις φωτεινές προοπτικές. Σύμφωνα με τον αρμόδιο τουριστικό σύνδεσμο φέτος δεν μπόρεσαν να καλυφθούν οι περίπου 50.000 θέσεις εργασίας στην αρχή της σεζόν. Γιατί όμως ο τουριστικός κλάδος δεν είναι ελκυστικός, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν 600.000 άνεργοι;”. Τουρισμός:

Όπως έλεγε το δημοσίευμα, “τα χρήματα που κερδίζονται το καλοκαίρι είναι αδύνατο να φτάσουν και τον χειμώνα. Το προσωπικό εξυπηρέτησης για παράδειγμα κερδίζει περίπου 1000 ευρώ τον μήνα. Εργάζονται όμως επτά ημέρες την εβδομάδα, έως και δώδεκα ώρες τη μέρα κατά τη διάρκεια της σεζόν”. Σε αυτά προστίθενται τα ακριβά ενοίκια στις τουριστικές περιοχές πχ. σε Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο, Κρήτη για τους εργαζομένους, “500 ευρώ για ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα”.

Από την πλευρά τους ξενοδόχοι επισημαίνουν πως η μετανάστευση στο εξωτερικό, η αλλαγή εργασιακής κατεύθυνσης λόγω της πανδημίας και των απωλειών στην τουριστική βιομηχανία (για παράδειγμα προς την οικοδομή και το delivery), αλλά και οι διάφορες παροχές κατά τη διάρκεια του Covid επέτειναν τις ελλείψεις.  Όλα αυτά την ώρα που ο τουρισμός προσπαθεί να βρει τη δυναμική των ρεκόρ που είχε το 2019, ενώ ο αριθμός των αφίξεων αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα προ πανδημίας, όταν είχαμε 30 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό.

Κικίλιας: “Νο1 προορισμός η Ελλάδα για τους Ρουμάνους”

Οι Ρουμάνοι βλέπουν την Ελλάδα σαν ένα μέρος εξαιρετικό, προκειμένου να περάσουν εκεί τις διακοπές τους, με το ενδιαφέρον για κρατήσεις είναι πολύ μεγάλο, μιας και η πανδημία του κορονοϊού τους ανάγκασε να μη φύγουν από τη χώρα τους.

Μάλιστα οι ταξιδιωτικοί πράκτορες από τη Ρουμανία σημειώνουν χαρακτηριστικά πως γίνεται ακόμη πιο εμφανές με την ζήτηση να φτάνει σε τέτοια επίπεδα, που οι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι το 2022 θα είναι καλύτερο και από το 2019.

Αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμα που μετέφεραν οι ίδιοι στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ο οποίος βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στο Βουκουρέστι πραγματοποιώντας συνεχείς επαφές με επαγγελματίες του τουρισμού και δημοσιογράφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments