Διεθνή

Ζελένσκι για Αζοφστάλ: Η ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί κινδυνεύει

Ζελένσκι για Αζοφστάλ: Η ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί κινδυνεύει

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Ζελένσκι για Αζοφστάλ: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν στο εργοστάσιο κινδυνεύει.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να βοηθήσει έτσι ώστε οι τραυματίες που βρίσκονται στο εργοστάσιο Αζοφστάλ να σωθούν. «Η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί κάτω κινδυνεύει. Ζητούμε τη βοήθειά σας για να τους σώσουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού προέδρου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γκουτέρες.

Σύμφωνα με το Κίεβο, εκατοντάδες στρατιώτες και άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, βρίσκονται στις υπόγειες στοές των εγκαταστάσεων αυτών. Ο ΟΗΕ συμμετείχε ήδη την Κυριακή στην οργάνωση της επιχείρησης απομάκρυνσης σχεδόν 100 αμάχων που είχαν παγιδευτεί στο Azovstal μαζί με τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται αυτό τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στο στρατηγικό λιμάνι, το οποίο ελέγχεται σχεδόν πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τι ανέφερε ο σύμβουλος των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων

«Χωρίς επιτυχία συνεχίζονται οι προσπάθειες των Ρώσων να καταστρέψουν μονάδες του εργοστασίου χαλυβουργίας Αζοφστάλ. Σε ορισμένα σημεία οι επιθέσεις υποστηρίζονται κι από αεροσκάφη ώστε να καταληφθεί η περιοχή» διεμήνυσε σύμβουλος στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο Αλεξάντρ Στούπαν, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα στην εγκατάσταση χαλυβουργίας, ενώ την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι έπεσε και θερμοβαρική βόμβα στην περιοχή.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης τόνισε, με τη σειρά του, στην ουκρανική τηλεόραση ότι διεξάγονται διαφόρων ειδών μάχες στο Αζοφστάλ, όπου «ζουν εκατοντάδες άμαχοι, ανάμεσά τους και 30 παιδιά». Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν σφυροκοπούσαν το εργοστάσιο, αντίθετα ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για επανατοποθέτηση των στρατευμάτων.

«Η εγκατάσταση του Αζοφστάλ στέκει όρθια ακόμη» τόνισε, από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. «Παρά τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η Μαριούπολη βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο του Κρεμλίνου, αυτό δεν ισχύει. Το Αζοφστάλ παραμένει το τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης» είχε πει, νωρίτερα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

“Οι απόπειρες κατάληψης του εργοστασίου συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα”

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στον χώρο του αχανούς εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανέφερε το απόγευμα της Τετάρτης o σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Νταβίντ Αραχάμια, μιλώντας στο Radio Free Europe/Radio Liberty.

«Οι απόπειρες κατάληψης του εργοστασίου συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα. Οι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στον χώρο του Αζοφστάλ» μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός επικαλούμενος τον Αραχάμια. Μέχρι και απόψε το βράδυ η Ουκρανία παραμένει σε επαφή με τις ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Αζοφστάλ, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε πως διεξάγονται «σφοδρές μάχες» διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας, λίγο αφότου η Μόσχα δήλωσε πως δεν έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον αυτού του αχανούς εργοστασίου όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments