Άποψη

Τι είναι το κέντρο για τον Κ. Μητσοτάκη;

Τι είναι το κέντρο για τον Κ. Μητσοτάκη;

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε ένα ακόμη βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει πλέον πολιτική σχέση με το παραδοσιακό συντηρητικό κόμμα παρελθόντων χρόνων και φρόντισε να ορίσει την έννοια του κέντρου.

Την εδραιωμένη πεποίθησή του ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα παίζονται στο χώρο του κέντρου επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» και τους δημοσιογράφους Αντώνη Καρακούση και Άγγελο Κωβαίο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε ένα ακόμη βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει πλέον πολιτική σχέση με το παραδοσιακό συντηρητικό κόμμα παρελθόντων χρόνων και φρόντισε να ορίσει την έννοια του κέντρου.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας θεωρεί ότι το κέντρο της σύγχρονης εποχής παρουσιάζει ουσιώδεις διαφορές από το νοηματικό περιεχόμενο παρελθόντων χρόνων. Με αυτόν τον τρόπο έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, δεδομένης της συζήτησης που έχει ανοίξει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το σύγχρονό μας κέντρο εξακολουθεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ, στο κέντρο του ιδεολογικού άξονα μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς. Σύμφωνα με τον κλασικό αυτό άξονα, υπάρχει μια βαθμιαία ιδεολογική διαφοροποίηση που κινείται από το 1 έως το 10, με το κέντρο να καλύπτει τον μεσαίο χώρο, δηλαδή το 5 της σχετικής κλίμακας. Το περιεχόμενο όμως του σύγχρονου κέντρου δεν περιορίζεται στην παραδοσιακή κεντρώα μετριοπάθεια μετεμφυλιακών ετών ή της πρώιμης μεταπολιτευτικής περιόδου.

Το σύγχρονο κέντρο – και σε αυτό τουλάχιστον το σημείο ο Πρωθυπουργός σημαδεύει σωστά – αποδέχεται ως οικονομική βάση την οικονομία της ελεύθερης αγοράς, η οποία, όμως, συνοδεύεται από μια παρεμβατική κρατική συγκρότηση «εκεί που πρέπει να είναι», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το συγκαιρινό μας κέντρο επιδιώκει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτική οικονομία, στην ελεύθερη οικονομία και την εξασθένιση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Το με αυτόν τον τρόπο νοούμενο κέντρο επιτρέπει στις σύγχρονες κοινωνίες να κοιτάζουν μπροστά, να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που έρχονται, να είναι προοδευτικές, χωρίς να υποστηρίζεται ότι γνωρίζουν το εάν και ποιοι είναι οι νόμοι που κινούν το ιστορικό γίγνεσθαι. Αυτή η σύνθεση ιδιωτικού και δημοσίου, οικονομικά φιλελεύθερου και κοινωνικά παρεμβατικού, είναι η κρίσιμη συνάρθρωση που επιτρέπει στους σύγχρονους κοινωνικούς σχηματισμούς να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τα αιτήματα των καιρών μας.

Αν και αποδέχεται ότι αυτό το νέου τύπου κέντρο δίνει ξεχωριστή βαρύτητα στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και υιοθετεί τις παραδοσιακές αξίες της οικογένειας και των παραδόσεων σε έναν πολύπλοκο πολιτισμικό κόσμο, ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος εκτιμά πως η ΝΔ «δεν είναι πλέον το συντηρητικό κόμμα το οποίο όλοι θυμόμαστε».

Στο επίπεδο, δε, της εκλογικής αντιπαράθεσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα παίζεται στο χώρο του κέντρου, δίχως, όμως, να αναφέρει πουθενά ότι το πολιτικό παιχνίδι και οι εκλογικές μάχες ξεκινούν από το κέντρο, με βάση μια επιδερμική και αρκετά διαδεδομένη ερμηνευτική των λόγων το

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments