Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Αλέξανδρος Σκούρας
Πρόεδρος ΚΕΦίΜ

Με την
Σοφία Χύτου

Αλέξανδρος Σκούρας στο pagenews.gr: Οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, ενέργεια, Ε.Ε, δράσεις ΚΕΦίΜ

Αλέξανδρος Σκούρας στο pagenews.gr: Ο κ. Αλέξανδρος Σκούρας πρόεδρος ΚΕΦίΜ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, για τα ενεργειακά, το ρόλο και τη στάση των ΗΠΑ, τις δράσεις του ΚΕΦίΜ και άλλα θέματα.

Ο κ. Αλέξανδρος Σκούρας Πρόεδρος ΚΕΦίΜ μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, για τα ενεργειακά, το ρόλο και τη στάση των ΗΠΑ, τις δράσεις του ΚΕΦίΜ και άλλα θέματα.

Αλέξανδρος Σκούρας στο pagenews.gr: Για τον πόλεμο στην Ουκρανία , τις οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη

“Ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής τόσο από τη Ευρώπη όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο συνδυασμός της σημαντικής ζημιάς που έχει υποστεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, μαζί με τα δύο χρόνια της πανδημίας που προηγήθηκαν, που ήταν ακόμη ένα ισχυρό σοκ στην παγκόσμια οικονομία αλλά και με τις πληθωριστικές τάσεις που επικρατούν πριν καν ξεκινήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία νομίζω ότι δημιουργούν ένα πολύ αβέβαιο περιβάλλον για την οικονομική εξέλιξη τόσο της Ευρωζώνης όσο και γενικότερα του πλανήτη και ειδικά της Δύσης. Κατά τη γνώμη μου οι προκλήσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές και οι κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη που αναφερθήκατε συγκεκριμένα έχουν πολύ δύσκολες αποφάσεις να πάρουν γιατί από τη μια πλευρά θα πρέπει να κάνουν πολύ σημαντικές ενέργειες προκειμένου να υπάρξει μια εξέλιξη θετική κάπως ειδικά στο θέμα της ενεργειακής κρίσης αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να προσέξουν το μείγμα πολιτικής που θα ακολουθήσουν να μην μεταθέσει την οποιαδήποτε οικονομική επίδραση για το μέλλον καθότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια απλή μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον.

Αλέξανδρος Σκούρας στο pagenews.gr: Αν έπρεπε να είχε η Ε.Ε. plan B στα ενεργειακά

“Είναι ένα αρκετά βαθύ θέμα. Γενικότερα εμείς κάπως τις τελευταίες δεκαετίες η πραγματική οικονομική ευημερία που ήρθε χάρη στην παγκοσμιοποίηση, κάπως μας έκανε να ξεχάσουμε αυτό που ονομάζουμε εμείς δυτικός τρόπος ζωής, η τυπική φιλελεύθερη δημοκρατία της Δύσης. Δεν είναι ο κανόνας, δεν είναι δεδομένη, το τέλος της ιστορίας δεν ήρθε με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης αλλά αντίθετα επιλέξαμε να αγνοήσουμε όλα τα μηνύματα που έστειλε η Ρωσία εδώ και δύο δεκαετίες για τους κινδύνους που έχει το να εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από μια χώρα η οποία δεν είναι μια χώρα σαν εμάς. Μια χώρα φιλελεύθερης δημοκρατίας αλλά είναι ένα καθεστώς αρκετά αυταρχικό, προσωποπαγές και σε μεγάλο βαθμό παρεμβατικό προς τις γειτονικές χώρες. Δεν το υπολόγισαν αυτό οι ιθύνοντες της Ευρώπης, δεν το υπολόγισαν καλά ούτε οι Αμερικανοί και σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες αυτού του πράγματος”.

Αλέξανδρος Σκούρας στο pagenews.gr: Για το ρόλο και τη στάση των ΗΠΑ

“Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής η στάση των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά συνετή. Έχει αποφύγει την κλιμάκωση στη σύρραξη αυτή με τη Ρωσία παράλληλα όμως ενισχύει την Ουκρανία τόσο διπλωματικά όσο και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορεί….”

Για το ΚΕΦίΜ

“Οι διαφορές με την Αμερική είναι πολλές. Στην Αμερική τα περισσότερα think tanks δημιούργησαν τη φήμη τους και την ύπαρξή τους στις αρχές του 20ου αιώνα. Εδώ στην Ελλάδα είμαστε λίγο πιο πίσω τα πρώτα thinks tanks τα οποία ήταν κυβερνητικά, κρατικά ή κομματικά άρχισαν να εμφανίζονται αρκετά αργότερα προς τη δεκαετία του 50’ ή του ‘60 υπήρχαν τα πρώτα. Παρόλα αυτά εμείς ως ΚΕΦίμ είμαστε ένας ανεξάρτητος μη κομματικός οργανισμός, μια δεξαμενή σκέψης η οποία έχει ως στόχο την προώθηση των φιλελεύθερων ιδεών, των πολιτικών λύσεων που πηγάζουν μέσα από την οικονομική και κοινωνική ελευθερία και ως ανεξάρτητος οργανισμός μπορώ να σας πω ότι το περιβάλλον που βρίσκουμε στην Ελλάδα είναι αρκετά περιορισμένο..”