Διεθνή

Ρωσικό φυσικό αέριο: Αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμπάργκο

Ρωσικό φυσικό αέριο: Αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμπάργκο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ρωσικό φυσικό αέριο: Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρόταση που έχει κάνει η Κομισιόν για το εμπάργκο

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρόταση που έχει κάνει η Κομισιόν για εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

«Νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας  Κλέμαν Μπον στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, εκφράζοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο την αισιοδοξία του.

Για το ζήτημα θα έχει συνομιλίες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος είναι και ο σφοδρότερος επικριτής του μέτρου, μιας και είναι από τους υπέμαχους του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Κάμφθηκε και η αντίσταση της Γερμανίας

Αρχικά, η Γερμανία αντιστεκόταν στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία. Όμως πλέον το Βερολίνο τάσσεται υπέρ του μέτρου, αφού μπόρεσε να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με αργό.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του μείωσε την προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία, που αποτελούσαν το 35% της συνολικής ποσότητας πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, στο 12% των εισαγωγών μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες.

Η πρόταση για το 6ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

Η Κομισιόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα το έκτο και αυστηρότερο μέχρι σήμερα πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας. Ωστόσο, αρκετές χώρες εξέφρασαν την εναντίωσή τους, καθώς ανησυχούν για τον αντίκτυπο του εμπάργκο.

Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέλη της ΕΕ, ανησυχούν ότι το πάγωμα των εισαγωγών δεν θα τους εξασφαλίσει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες έχουν διευκρινίσει ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν χρόνο μέχρι το τέλος του 2023.

Μόλις εγκριθεί η έκτη δέσμη κυρώσεων, εξαντλείται σε τομείς για τιμωρία χωρίς να προκαλεί σημαντικές επιτπώσεις στις βασικές βιομηχανίες και τις οικονομικές ανάγκες της και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνήσει για την επιβολή κυρώσεων στο πετρέλαιο, η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι η πιο δύσκολη επιλογή που απομένει. gass1

Το φυσικό αέριο ήταν πάντα στο επίκεντρο των συζητήσεων για τις κυρώσεις. Πιο επιθετικές χώρες, όπως η Πολωνία και αυτές της Βαλτικής, πιέζουν να μειώσουν τις ρωσικές παραδόσεις από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο, και τώρα αυξάνουν την πίεση.

Η πρόεδρος ωστόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε, ότι σημείωσε πρόοδο στις συνομιλίες της με τον Ορμπάν για το συγκεκριμένο θέμα. «Η συζήτηση με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν ήταν χρήσιμη για να διευκρινιστούν ζητήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις και την ενεργειακή ασφάλεια», έγραψε η επικεφαλής της Κομισιόν στον λογαριασμό της στο twitter.

Η ΕΕ έχει προτείνει ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Εφόσον εφαρμοστεί, το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή σε έξι μήνες για το αργό και οκτώ μήνες για το πετρέλαιο κίνησης και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments