Πολιτική

Τσίπρας στη Βουλή για τη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Δείτε live την ομιλία

Τσίπρας στη Βουλή για τη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Δείτε live την ομιλία
Τσίπρας στη Βουλή για τη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρόκειται για μια συμφωνία δίχως ανταλλάγματα που έρχεται λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι «οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν την Τουρκία».

Επίθεση στην κυβέρνηση ότι επιλέγει την πιο επικίνδυνη μετατόπιση και αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ.  Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ τόνισε ότι «Εγκαταλείπετε τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση με το ρόλο και τη στρατηγική της, το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και διπλωματίας στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου. Εγκαταλείπετε το μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε παραδοσιακά η Ελλάδα, τόσο εντός του ΝΑΤΟ, όσο και σε σχέση με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι απεμπολείται ένα διαπραγματευτικό «χαρτί» της Ελλάδας, που είναι η ετήσια ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε ότι «γίνεστε ο πρώτος αρχηγός της μεταπολίτευσης που συναινεί στην επ’ αόριστον αξιοποίηση 6 ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

Τσίπρας: Πρόκειται για συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρόκειται για μια συμφωνία δίχως ανταλλάγματα που έρχεται λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι «οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν την Τουρκία». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκης «αμήχανο» και στριμωγμένο» γιατί βρίσκεται όπως είπε σε ένα δίλημμα «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» λόγω του ταξιδιού στις ΗΠΑ και της πρωτοφανούς λαίλαπας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε την αναθεώρησης της συμφωνίας με τις ΗΠΑ στη βάση συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων και δεν προχώρησε «γιατί προφανώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή υπογραφή και κύρωση της συμφωνίας, συνοδεύτηκε από μια ραγδαία αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και από μια συνακόλουθη επιδείνωση του συσχετισμού δύναμης Ελλάδας Τουρκίας στην περιοχή, «εις βάρος της χώρας μας με αποδυνάμωση αν όχι ακύρωση των ελληνικών διαπραγματευτικών όπλων από τις ΗΠΑ».

Δείτε την ομιλία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments