Διεθνή

Η Ισπανία προσφέρει άδεια έως και τρεις ημέρες το μήνα σε γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου

Η Ισπανία προσφέρει άδεια έως και τρεις ημέρες το μήνα σε γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου

Πηγή Φωτογραφίας: Makati Medical Center - Firstpost - Vox

Είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που προχωράει σε κάτι τέτοιο αν και υπάρχουν αρκετές χώρες στην Ασία που προσφέρουν παρόμοια άδεια. Μελέτες εκτιμούν ότι έως και το 75% των γυναικών υποφέρουν από έντονο πόνο περιόδου.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου θα μπορούσαν να έχουν έως και τρεις ημέρες άδεια κάθε μήνα βάσει ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να εγκριθεί από την ισπανική κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Θα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, αν και υπάρχουν αρκετές χώρες στην Ασία – συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν – που προσφέρουν παρόμοια άδεια.

Προηγούμενες μελέτες εκτιμούν ότι το 60% έως 90% των νεαρών γυναικών σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από δυσμηνόρροια -έντονο πόνο περιόδου- και στην Ισπανία, περίπου το 75% των γυναικών επηρεάζεται, αν και τα ακριβή στοιχεία είναι δύσκολο να επαληθευτούν, σύμφωνα με το International Journal of Environmental Research.

Η υπουργός Εξωτερικών για την Ισότητα και τη Βία κατά των Φύλων, Ανγκέλα Ροντρίγκες, είπε στο El Periodico ότι οι νέοι νόμοι θα ωφελήσουν όσους υποφέρουν από την επώδυνη περίοδο

«Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τι είναι μια επώδυνη περίοδος, δεν μιλάμε για μια ελαφριά ενόχληση, αλλά για σοβαρά συμπτώματα όπως διάρροια, έντονοι πονοκέφαλοι, πυρετός», είπε η κ. Rodríguez. Οι νέοι νόμοι, που ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά από τον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, περιλαμβάνουν επίσης άλλα μέτρα για τη βελτίωση της εμμηνορροϊκής υγείας, συμπεριλαμβανομένης τα σχολεία να παρέχουν προϊόντα υγιεινής στα κορίτσια δωρεάν.

Επίσης θα παρέχονται δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν για περιθωριοποιημένες γυναίκες και θα αφαιρείται το ΦΠΑ από την πώλησή τους στα σούπερ μάρκετ.

Η κ. Rodríguez είπε: «Τα δικαιώματα που σχετίζονται με την υγεία της περιόδου δεν έχουν συζητηθεί ποτέ και τα δεδομένα είναι ανατριχιαστικά.

“Μία στις τέσσερις γυναίκες δεν μπορεί να επιλέξει τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής που θέλει να αγοράσει για οικονομικούς λόγους. Γι’ αυτό προτείνουμε να διανέμονται δωρεάν σε εκπαιδευτικά και κοινωνικά κέντρα.”

Αλλαγές στους κανόνες άμβλωσης 

Στην Ισπανία, η άμβλωση είναι επί του παρόντος νόμιμη κατόπιν αιτήματος έως και 14 εβδομάδων και αργότερα όταν η εγκυμοσύνη ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας ή σε περίπτωση εμβρυϊκών ανωμαλιών. Ωστόσο, το θέμα παραμένει επίμαχο στην πλειοψηφούσα καθολική χώρα. Τώρα με τις νέες μεταρυθμίσεις θα μπορούν τα κορίτσια 16 και 17 ετών να κάνουν άμβλωση χωρίς την άδεια των γονιών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments