Ελλάδα

Τουρισμός: Μόλις μία στις πέντε θέσεις εργασίας θα καλυφθεί

Τουρισμός: Μόλις μία στις πέντε θέσεις εργασίας θα καλυφθεί

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Τουρισμός: Σε αναζήτηση 55.000 εργαζομένων βρίσκεται ο κλάδος της Ξενοδοχείας την εφετινή τουριστική περίοδο προκειμένου να καλύψει τα κενά των επιχειρήσεων

Σε αναζήτηση 55.000 εργαζομένων βρίσκεται ο κλάδος της Ξενοδοχείας την εφετινή τουριστική περίοδο προκειμένου να καλύψει τα κενά των επιχειρήσεων, που έχουν δημιουργηθεί τη φετινή σεζόν.

Το πρόβλημα με τις κενές θέσεις εργασίας φέτος εμφανίζεται αμυδρά αυξημένο σε σχέση με το 2021, όταν σε πρόσφατη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, στην αιχμή της περυσινής σεζόν, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 22% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις εργασίας.

Μάλιστα οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν επιδοθεί σε έναν ιδιότυπο “αγώνα αντοχής”, ώστε και να ανοίξουν, όσες δεν έχουν ακόμα ανοίξει, το επόμενο διάστημα, αλλά και αυτό να μην είναι εις βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σύντομα εξάλλου, το ερευνητικό εργαλείο του ΞΕΕ, το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, θα δημοσιοποιήσει έρευνα που θα περιγράφει το μέγεθος του προβλήματος. Μιλώντας στο ΑΠΕ η πρόεδρος του ΙΤΕΠ Κωνσταντίνα Σβήνου, σημειώνει ότι από το 2019 είχε διαφανεί το πρόβλημα, αφού και τότε είχαν μετρηθεί 20.000 κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία, που τελικά καλύφτηκαν οι 16.000 θέσεις εργασίας.

Η πανδημία μεγέθυνε το πρόβλημα της απασχόλησης στα ξενοδοχεία

Έκτοτε μεσολάβησε η πανδημία, που ουσιαστικά μεγιστοποίησε φέτος την ύπαρξη του προβλήματος, όπως τονίζεται. Η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου του 2020 και το 2021 δημιούργησε συνθήκες ανασφάλειας στην πλειονότητα των εργαζομένων και πολλούς τους οδήγησε σε αλλαγή εργασιακού πεδίου. Πολλοί αλλοδαποί που δούλευαν ήδη στα ξενοδοχεία, όπως αναφέρει η κυρία Σβήνου, έφυγαν από την Ελλάδα και κατευθύνθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τον πρόεδρο της ΠΟΞ (πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων), Γρηγόρη Τάσιο, σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε ότι η πανδημία του κορωνοϊού, ώθησε πολλούς εποχιακούς εργαζόμενους στον τουρισμό, κυρίως ηλικίας μεταξύ 25-35 ετών, να αναζητήσουν εργασία σε άλλους τομείς και κυρίως σε αυτούς που προσφέρεται δωδεκάμηνη και πενθήμερη εργασία.

Στη βραχυχρόνια μίσθωση κατευθύνθηκαν πρώην εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία

Την ίδια στιγμή η άνθιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, που συνοδεύτηκε με την κατακόρυφη αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων πέραν της “παραδοσιακής ξενοδοχείας” απορρόφησε χιλιάδες εργαζόμενους. Όπως εξηγεί η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη, πλέον ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων του κλάδου της καθαριότητας και της εστίασης των ξενοδοχείων επέλεξαν μισθούς 100 και πλέον ευρώ τη μέρα, χωρίς ασφάλιση, από τους μισθούς των ξενοδοχείων. “Μια βίλλα που ενοικιάζεται 1.000 ευρώ την ημέρα μπορεί να προσφέρει μεροκάματο 100 ευρώ. Την ίδια στιγμή για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο που δίνει 40 ευρώ την ημέρα, δίνει επιπλέον 30 ευρώ για την ασφάλιση του εργαζομένου και λοιπές κρατήσεις”, ανάφερε η κα Τετράδη προσπαθώντας να ρίξει φως στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.

Σεφ ούτε για δείγμα δεν υπάρχει στην αγορά

Δίνοντας το στίγμα των ελλείψεων προσωπικού τόσο η κυρία Σβήνου, όσο και η κυρία Τετράδη επισημαίνουν ότι τα χαμηλότερα εργασιακά κλιμάκια των ξενοδοχείων, όπως είναι οι υπηρεσίες εστίασης (γκαρσόνια, μάγειρες) αλλά και του καθαρισμού (καμαριέρες κλπ) εμφανίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις. Μιλώντας ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, Ευγένιος Βασιλικός σημειώνει χαρακτηριστικά ότι “σεφ στην αγορά εύρεσης εργασίας δεν υπάρχει ούτε για δείγμα”.

Εξηγώντας ο κ. Βασιλικός την παρούσα κατάσταση, σημείωσε ότι οι περισσότεροι σεφ άνοιξαν φέτος δικά τους μαγαζιά, ενώ πολλοί αναζήτησαν καλύτερους μισθούς σε Μύκονο και Σαντορίνη ή άλλα μεγάλα θέρετρα διακοπών, αφήνοντας κενές θέσεις εργασίας στην Αθήνα. “Ρίχνοντας φως” στις περιοχές εκείνες, με τις ακάλυπτες θέσεις εργασίας, όλοι συμφωνούν ότι οι περιοχές που έχουν εποχικές ξενοδοχειακές μονάδες, όπως η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, η Κρήτη, τα Ιόνια νησιά, αλλά και οι Κυκλάδες υφίστανται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.

Πολλά ξενοδοχεία περιορίζουν τους χώρους εστίασης

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Η κυρία Σβήνου αναφέρει ότι πολλά ξενοδοχεία που μπορεί να έχουν 4 και 5 εστιατόρια στο ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο μπορεί να κλείσουν τα 2 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, άρα και της ποιότητας. Μια ακόμη ανορθολογική κατάσταση που μπορεί να προκύψει αφορά τις επιπλέον ώρες εργασίας των εργαζομένων, πάντα επί πληρωμή. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο εργαζομένων να δουλεύουν Σαββατοκύριακο, αφού δεν υπάρχει αντικατάστης. “Δεν υπάρχουν ελεύθεροι εργαζόμενοι να έλθουν να δουλέψουν στα ξενοδοχεία”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Σβήνου. Ξενοδοχεία:

“Άδικα στοχοποιείται ο κλάδος της Ξενοδοχείας για τις συνθήκες εργασίας”

Στη σημείο αυτό η κυρία Σβήνου επισημαίνει ότι άδικα έχει στοχοποιηθεί ο κλάδος της ξενοδοχείας, αναφορικά με τους μισθούς αλλά και τις συνθήκες εργασίας. “Οι κακές συνθήκες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αφορούν τα ξενοδοχεία, αλλά άλλες τουριστικές επιχειρήσεις”, συμπληρώνει η κυρία Τετράδη. “Στα ξενοδοχεία εφαρμόζονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που στην πράξη οι ξενοδόχοι δίνουν περισσότερα από όσα αυτές ορίζουν. Παράλληλα οι συνθήκες διαμονής είναι αξιοπρεπέστατες για τους εργαζόμενους, αφού παραχωρείται ένα δωμάτιο για δυο άτομα και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κλπ”, αναφέρει η κα Σβήνου.

Αν δεν καλυφτούν οι θέσεις εργασίας από Έλληνες θα πρέπει να καλυφτούν από αλλοδαπούς

Στην ερώτηση πως μπορεί να ανατραπεί η παρούσα κατάσταση όλοι συνηγορούν στο γεγονός ότι με την πρόσφατη απόφαση, προϊόν της συνεργασίας των υπουργείων Εργασίας, Τουρισμού και φορέων του Κλάδου, όπου οι τουριστικές επιχειρήσεις, θα υποβάλουν άμεσα τις διαθέσιμες θέσεις στην Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΟΑΕΔ) θα βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Με τον τρόπο αυτό τονίζεται ότι θα γίνει διασταύρωση με τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της Υπηρεσίας και έτσι θα προχωρήσει η κάλυψη των θέσεων, προς όφελος τόσο των εργαζόμενων όσο και των επιχειρήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments