Πολιτική

Μητσοτάκης – Μπάιντεν: Έδειξε το χάρτη της γαλάζιας πατρίδας της Τουρκίας

Μητσοτάκης – Μπάιντεν: Έδειξε το χάρτη της γαλάζιας πατρίδας της Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Μητσοτάκης - Μπάιντεν: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχαν κατ' ιδίαν συνομιλία για αρκετή ώρα στο Λευκό Οίκο και αναφέρθηκαν σε μια πλειάδα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και της τουρκικής προκλητικότητας

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλία για αρκετή ώρα στο Λευκό Οίκο και αναφέρθηκαν σε μια πλειάδα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και της τουρκικής προκλητικότητας.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών το χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», που έχει σχεδιάσει η γείτονα χώρα.

Παράλληλα σημείωσε προς τον Αμερικανό πρόεδρο ότι τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πετώντας πάνω από κατοικημένα νησιά με τους όποιους κινδύνους εγκυμονεί αυτή η πρακτική. «Είναι πλέον σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο» σημείωναν μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Κατά τη συζήτηση των δύο ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο συνομιλητή του όλες τις λεπτομέρειες, που αφορούν στην εντεινόμενη εσχάτως τουρκική προκλητικότητα και δη τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. «Είναι πλέον σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο» σημείωναν μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνοντας πως το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας δεν ετέθη αυτοτελώς αλλά ως μέρος των ζητημάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καθ’ οδόν προς τα F – 35

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν, εξάλλου, πως στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είναι ειλημμένη η απόφαση της Αθήνας ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία θα είναι το αμερικανικό F – 35. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί η χώρα μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει μία μοίρα F – 35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, και συγκεκριμένα μετά το 2028, όταν και όπως ειπώθηκε με έμφαση θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση.

Τα ίδια πρόσωπα αποκάλυψαν ότι προ ολίγων ημερών η εταιρεία παραγωγός των F – 35, Lockheed Martin ενημέρωσε και εγγράφως για το ενδιαφέρον της να ενταχθεί η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η θετική ανταπόκριση της Αθήνας θα διαβιβαστεί εντός των επομένων ημερών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments