Διεθνή

IDMC – Γενεύη: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων ανθρώπων σε έναν «κόσμο που καταρρέει»

IDMC – Γενεύη: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων ανθρώπων σε έναν «κόσμο που καταρρέει»

Πηγή Φωτογραφίας: migrants-refugees

Εν μέσω συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών έως τα τέλη του 2021, σχεδόν 60 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Σε ιστορικό υψηλό, κοντά στα 60 εκατομμύρια, ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο , σε έναν κόσμο που πλήττεται από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με νέα δεδομένα, που αφορούν έως τα τέλη του περασμένου έτους.

Καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων καιρικών φαινομένων όπως κυκλώνες και πλημμύρες στην Ασία, καθώς και παρατεταμένες συγκρούσεις σε μέρη όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Αιθιοπία ήταν παράγοντες πίσω από τα υψηλά επίπεδα νέων εκτοπισμών πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε από το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών που εδρεύει στη Γενεύη.

«Ο κόσμος καταρρέει, πάρα πολλές χώρες καταρρέουν», είπε ο Γιαν Έγκελαντ, Γενικός Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων που ίδρυσε το IDMC το 1998 για να καταγράφει τους εκτοπισμένους, τους οποίους είπε ότι διαφορετικά θα ήταν «αόρατοι».

«Το 2021 ήταν, όπως τεκμηριώσαμε εδώ, μια πολύ ζοφερή χρονιά και το 2022 αποδεικνύεται ότι γίνεται ακόμα χειρότερο», είπε, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε νέο ρεκόρ φέτος.

Συνολικά, 59,1 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε συνθήκες εκτοπισμού στο τέλος του περασμένου έτους σε σύγκριση με 55 εκατομμύρια ανθρώπους το 2020, έδειξε η ετήσια έκθεση. Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων είναι η Συρία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κολομβία, το Αφγανιστάν και η Υεμένη.

Η έκθεση δεν υπολογίζει τους πρόσφυγες – άτομα που καταφεύγουν σε άλλες χώρες – αν και συχνά υπάρχει συσχέτιση μεταξύ εσωτερικών και διασυνοριακών τάσεων.

«Είναι ένα καταδικαστικό κατηγορητήριο για την έλλειψη ικανότητας του κόσμου για πρόληψη και επίλυση συγκρούσεων», είπε ο Έγκελαντ σε δημοσιογράφους.

Είπε ότι ήταν «νευρικός» για την κρίση στην Ουκρανία που εκτρέπει τα κεφάλαια βοήθειας από άλλες τοποθεσίες, λέγοντας ότι ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν τους προϋπολογισμούς βοήθειας για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

«Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν, τα χρήματα που έχουμε για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει επίσης το κόστος της βοήθειας για τους εκτοπισμένους, επειδή έχει αυξήσει τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments