Διεθνή

Φουκουγιάμα: Η Ρωσία οδεύει προς την απόλυτη ήττα

Φουκουγιάμα: Η Ρωσία οδεύει προς την απόλυτη ήττα

Πηγή Φωτογραφίας: Hellas Journal

Το 1992, δυσαρέστησε την Αριστερά και, πριν από λίγο καιρό, ενόχλησε άλλους φιλελεύθερους όταν υπενθύμισε ότι ο οικονομικός και πολιτικός φιλελευθερισμός ανθεί υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει έθνος.

Ο Φράνσις Φουκουγιάμα δεν είναι ένας στοχαστής που ντρέπεται να βήξει. Κι αυτό ενοχλεί ιδιαίτερα μια ορισμένη μερίδα της ελληνικής αλλά και τη διεθνούς διανόησης. Ο Φουκουγιάμα είναι φιλελεύθερος, χωρίς περιστροφές και δίχως αστερίσκους. Το 1992, δυσαρέστησε την Αριστερά και, πριν από λίγο καιρό, ενόχλησε άλλους φιλελεύθερους όταν υπενθύμισε ότι ο οικονομικός και πολιτικός φιλελευθερισμός ανθεί υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει έθνος.

Βέβαια, η θέση του περί του τέλους της Ιστορίας είναι αυτή που παρερμηνεύθηκε κυρίως από τους .υπέρμαχους του κλειστού μαρξισμού. Αυτοί τραγούδησαν, με κάποια χειριστικότητα, όπως ενημερώνουν οι ψυχολόγοι, ότι «έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε και τις εμμονές μας περισυλλέγουν τα σκουπιδιάρικα». Ο Φουκουγιάμα αναφερόταν όμως στο τέλος της Ιστορίας, με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα, του προδιαγεγραμμένου σχεδίου για την Ιστορία, όπως την είχε προαναγγείλει ο Μαρξ. Αυτή η εκδοχή της Ιστορίας κατέρρευσε ή, μάλλον, ανατράπηκε από τους πολίτες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σήμερα, εν έτει 2022, ο Φουκουγιάμα επανέρχεται και διαβλέπει ότι η Ρωσία οδεύει προς την απόλυτη ήττα στην Ουκρανία. «Ο ρωσικός σχεδιασμός ήταν ανίκανος, βασισμένος σε μια εσφαλμένη υπόθεση, ότι οι Ουκρανοί ήταν “εύκολοι” για τη Ρωσία και ότι ο στρατός τους θα κατέρρεε αμέσως μετά από μια εισβολή. Οι Ρώσοι στρατιώτες έφεραν προφανώς στολές για την παρέλαση της νίκης τους στο Κίεβο και όχι επιπλέον πυρομαχικά και σιτηρέσια. Ο Πούτιν σε αυτό το σημείο έχει δεσμεύσει το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου του στρατού του σε αυτήν την επιχείρηση – δεν υπάρχουν τεράστια αποθέματα δυνάμεων που μπορεί να καλέσει για να προσθέσει στη μάχη. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κολλήσει έξω από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας όπου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα εφοδιασμού και συνεχείς ουκρανικές επιθέσεις».

Υποστηρίζει ακόμη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν μπόρεσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι είναι άχρηστο. Το μόνο χρήσιμο πράγμα ήταν η ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης, η οποία βοηθά στον εντοπισμό των κακών ή αρνητικών παραγόντων του κόσμου».

Ωστόσο, το πολιτικό μέλλον του Πούτιν είναι, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ιδιαίτερα επισφαλές. «Ο Πούτιν δεν θα επιβιώσει από την ήττα του στρατού του. Έχει υποστήριξη επειδή θεωρείται ισχυρός άνδρας. τι έχει να προσφέρει όταν επιδείξει ανικανότητα και του αφαιρεθεί η καταναγκαστική εξουσία;».

Για τον Φουκουγιάμα, «μια ρωσική ήττα θα καταστήσει δυνατή μια «νέα γέννηση της ελευθερίας» και θα μας βγάλει από τη φανέλα μας για την φθίνουσα κατάσταση της παγκόσμιας δημοκρατίας. Το πνεύμα του 1989 θα συνεχιστεί, χάρη σε ένα σωρό γενναίους Ουκρανούς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments