Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ρήτρα αναπροσαρμογής τέλος – Τι αλλάζει

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ρήτρα αναπροσαρμογής τέλος – Τι αλλάζει

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/Αρχείου

Ηλεκτρικό ρεύμα: Από την 1η Ιουλίου η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος θα πάψει να ισχύει

Από την 1η Ιουλίου η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος θα πάψει να ισχύει με σχετική υπουργική απόφαση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας αναμένεται με έκδοση απόφασης να αναστείλει την εφαρμογή της για όσο διάστημα κρατήσουν τα έκτακτα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο ορισμός ανώτατης τιμής αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών θα πιέσει, σε συνδυασμό και με τις κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών, της τιμές της κιλοβατώρας που πληρώνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Η ανώτατη αυτή τιμή θα προσαρμόζεται ανάλογα με το κόστος ενέργειας.

Σκρέκας: Από 1 Ιουλίου καταργούμε την ρήτρα αναπροσαρμογής

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.  Κώστας Σκρέκας, μίλησε σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και για τις επιδοτήσεις που έρχονται από 1η Ιουλίου. Ο κ. Σκρέκας γνωστοποίησε πως από 1 Ιουλίου καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Για την ρήτρα αναπροσαρμογής

«Ο πόλεμος έχει τροφοδοτήσει μία κρίση στην ενέργεια. Η λιανική τιμή στην Ισπανία είναι ακριβότερη από την τιμή της λιανικής στην Ελλάδα. Μέσα από τις επιδοτήσεις έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να είναι πολύ χαμηλότερα από το μέσο όσο αφορά στις αυξήσεις». “Πράγματι, μπορεί από τον Σεπτέμβριο να επιδοτούμε μέχρι τις 300 κιλοβατώρες, και 7 στα 10 νοικοκυριά να μην έχουν δει μεγάλες διαφορές, αλλά υπήρχαν τρία στα 10 νοικοκυριά που είχαν πολύ μεγάλους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς να είναι μεγάλες οι κατοικίες και οι καταναλώσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Στο τραπέζι μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος έως και 80%

Από την 1η Ιουλίου αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ1, επισημαίνοντας ότι με την κατάργηση της ρήτρας θα υπάρξουν μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος της τάξεως από 60-80%, αλλά και στα αγροτικά τιμολόγια που θα φτάνουν το 90%.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης το μέτρο της ρήτρας αναπροσαρμογής ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Στην Ευρώπη πληρώνουν πολύ περισσότερα για ρεύμα απ’ ότι στη χώρα μας, είπε και προσέθεσε ότι «με τα μέτρα στήριξης ύψους 4 δισ. που πάρθηκαν στην αρχή της πανδημίας για την ακρίβεια και στη συνέχεια μέτρα 3,2 δισ., δίνουμε ακριβώς εκεί που πρέπει να δώσουμε ως κυβέρνηση για να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη, κρατώντας όμως μια σωστή δημοσιονομική εικόνα».

Οι δικαιούχοι της επιστροφής των 600 ευρώ

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments