Ελλάδα

Eμφιαλωμένο νερό: Πόσο θα κοστίζει από 1ης Ιουνίου το μπουκαλάκι

Eμφιαλωμένο νερό: Πόσο θα κοστίζει από 1ης Ιουνίου το μπουκαλάκι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Το τέλος ανακύκλωσης φέρνει αύξηση και στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού που από την 1η Ιουνίου θα πωλείται ακριβότερο

Οι αυξήσεις στα προϊόντα που έχουν συσκευασίες από πλαστικό, λόγω του τέλους ανακύκλωσης που επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου 2022, θα παρασύρει και την τιμή στο εμφιαλωμένο νερό.

Το τέλος είναι ύψους 8 λεπτών ανά συσκευασία και αφορά στα πλαστικά μπουκάλια ανά τεμάχιο κάτι που σημαίνει πως από το καλοκαίρι το νερό θα πωλείται ακριβότερα από τα καταστήματα. Η τελική αύξηση που φτάνει στον καταναλωτή αναμένεται να είναι περίπου στα 10 λεπτά καθώς το τέλος αφορά τις τιμές προ ΦΠΑ.

Ο νέος φόρος που θα δουν στις αποδείξεις οι καταναλωτές, έχει οικολογικό χαρακτήρα και θα ανέρχεται σε 8 λεπτά του ευρώ (0,08 ευρώ) για κάθε προϊόν, η συσκευασία του οποίου περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να αναγράφουν με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης αλλά και στα σημεία πώλησης των προϊόντων, σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους.

Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό, τα οποία θα εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) θα αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Όσον αφορά την απόδοση του τέλους στο Δημόσιο, προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε τρίμηνο δήλωση απόδοσης του τέλους, στη Φορολογική Διοίκηση, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά.

Όπως καθορίζεται και στη σχετική απόφαση (υπ΄αρίθμ. Α1061/20.5.2022) της ΑΑΔΕ, μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments