Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Νέες υπερπτήσεις και προκλητικές δηλώσεις

Ελληνοτουρκικά: Νέες υπερπτήσεις και προκλητικές δηλώσεις

Πηγή Φωτογραφίας: efsyn.gr

Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν στο Αιγαίο, ενώ την ίδια ώρα προκαλούν και σε πολιτικό επίπεδο.

Τα ελληνοτουρκικά βαίνουν σε μία δύσκολη κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο. Μόλις την Τρίτη, ο Ερντογάν έδωσε νέα εντολή για έρευνες στο Αιγαίο.

Την Τετάρτη καταγράφηκαν άλλες 41 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από πέντε μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ενώ καταγράφησαν και επτά παραβάσεις του FIR Αθηνών. Τα τουρκικά F-16 πέταξαν σε σχηματισμό ζεύγους, πραγματοποιώντας τη μία παραβίαση, ενώ οι 34 από τις 41 παραβιάσεις έγιναν από δύο κατασκοπευτικά ATR-72 και άλλες έξι από drone, σε περιοχές πάνω από το βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ο λόγος που ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση

Ο Ερντογάν επιλέγει να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, λόγω του κομβικού ρόλου που παίζει στο θέμα Ρωσίας – Ουκρανίας. Οι γείτονες έχουν αλλάξει στρατηγική, καθώς βλέπουν πως ο ρόλος τους αναβαθμίστηκε μέσα στην βορειοατλαντική συμφωνία.

Ακόμη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ θεωρεί ότι η συγκυρία για την Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ είναι ευνοϊκή και ότι γι αυτό μπορούν την συγκεκριμένη στιγμή να βάλουν προς συζήτηση και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις τους έναντι της Ελλάδας αλλά ανοίγοντας παράλληλα ένα παράθυρο ενεργειακού ενδιαφέροντος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλοι πάλι αναλυτές θεωρούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα θελήσει να δημιουργήσει μια νέα εστία αντιπαράθεσης μέσα στο ΝΑΤΟ γιατί έτσι θα χάσει την οποία την εύνοια των ισχυρών της συμμαχίας έχει κερδίσει από το Ουκρανικό.

Η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Όπως απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν, «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση»

Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments