Τεχνολογία

Νταβός: Περνάμε στη γενιά του 6G

Νταβός: Περνάμε στη γενιά του 6G

Πηγή Φωτογραφίας: Loutrakiblog- Telecom Handel

Νταβός: Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς θα είναι στη διάθεση του κοινού μέχρι το 2030 - Μέχρι τότε θα υπάρχει το «ψηφιακό δίδυμο των πάντων», δήλωσε ο CEO της Nokia

Σύμφωνα με τον CEO της Nokia, Πέκα Λούντμαρκ, τα δίκτυα 6G θα είναι πλήρως λειτουργικά έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, ωστόσο επισήμανε ότι το smartphone δεν θα είναι η κοινή συσκευή που θα χρησιμοποιούμε με αυτά.

Μιλώντας σε πάνελ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός τόνισε ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς θα είναι στη διάθεση του κοινού μέχρι το 2030. Σημειώνεται ότι η φινλανδική Nokia δραστηριοποιείται πλέον μόνο στη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Πότε θα… πετάξουμε το smartphone;

Σε ερώτηση για το πότε υπολογίζει ότι οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αποχωρίζονται το smartphone και να στρέφονται σε άλλες συσκευές όπως τα «έξυπνα γυαλιά», οι οποίες θα φοριούνται από το χρήστη, ο επικεφαλής της Nokia προέβλεψε ότι αυτό θα συμβεί πριν την εμπορική άφιξη των δικτύων 6G.

«Έως τότε, σίγουρα το smartphone όπως το ξέρουμε σήμερα δεν θα είναι η κοινή συσκευή επικοινωνίας που θα χρησιμοποιούμε», είπε ο Λούντμαρκ. «Πολλές από τις λειτουργίες των συσκευών θα είναι πλέον προσαρμοσμένες κατευθείαν στο σώμα μας», κατέληξε.

Μικροτσίπ παντού

Αν και ο ίδιος δεν αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη εταιρείες όπως η Neuralink του Ίλον Μασκ εργάζεται στην προοπτική παραγωγής ηλεκτρονικών συσκευών που θα μπορούν να εμφυτευθούν στον εγκέφαλο του χρήστη και να χρησιμοποιηθούν σε ένα μέσο επικοινωνίας τόσο με μηχανές όσο και με άλλους ανθρώπους.

Πριν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο υπάρχει και μία πιο βασική εκδοχή αυτών των τεχνολογιών, όπως η εμφύτευση μικροτσίπ στα δάκτυλα του χρήστη και να χρησιμοποιηθούν για το «ξεκλείδωμα» συσκευών.

Επαυξημένη πραγματικότητα

Παράλληλα, εταιρείες όπως οι Meta, Google και Microsoft εργάζονται για τη δημιουργία συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας, οι οποίες επίσης θα μπορούσαν κάποια στιγμή να αντικαταστήσουν τα κινητά τηλέφωνα.

Στο ίδιο πάνελ βρέθηκε και η οικονομική διευθύντρια της Google, Ρουθ Πόρατ, η οποία δήλωσε ότι «ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της επαυξημένης πραγματικότητας είναι ότι λύνει πραγματικά προβλήματα, εδώ, στη Γη».

«Θα φοράς τα γυαλιά σου και θα έχεις τη δυνατότητα να ακούς τη μετάφραση των όσων λέει ο συνομιλητής σου, χωρίς να μιλάτε την ίδια γλώσσα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.Σημειώνεται ότι η Google έχει ήδη λανσάρει μία συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας, το Google Glass, το οποίο ωστόσο στην αρχική του εκδοχή δεν κατόρθωσε να κερδίσει τη συμπάθεια του κοινού.

Metaverse και μελλοντικές προκλήσεις

Τέλος, το πάνελ ασχολήθηκε και με τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που αντιπροσωπεύει το ψηφιακό σύμπαν του metaverse. O Λούντμαρκ είπε ότι πιστεύει ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχει το «ψηφιακό δίδυμο των πάντων» κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτεί «τεράστιους υπολογιστικούς πόρους».Για τη μετάδοση όλων των δεδομένων που θα απαιτεί το metaverse, τα δίκτυα θα πρέπει να τουλάχιστον 100 ή ακόμη και 1000 φορές ταχύτερα απ’ ότι είναι σήμερα, δήλωσε εμφατικά ο Λούντμαρκ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments