Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Μέσα Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα 600 ευρώ

Λογαριασμοί ρεύματος: Μέσα Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα 600 ευρώ
Λογαριασμοί ρεύματος: Μετά την κατάθεση της τροπολογίας στην Βουλή, στα μέσα Ιουνίου πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα 600 ευρώ.

O πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ρεύματος να έρχονται φουσκωμένοι. Η Κυβέρνηση προχώρησε στην εξαγγελία κάποιων μέτρων για την ανακούφιση των νοικοκυριών, με ένα από αυτά να είναι η επιδότηση των 600 ευρώ.

Το πρώτο βήμα στην διαδικασία για τα 600 ευρώ έγινε όταν η Κυβέρνηση κατέθεσε την σχετική τροπολογία. Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος ώστε να λειτουργήσει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί η ΚΥΑ ώστε να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα γίνονται οι αιτήσεις για την αναδρομική επιδότηση που θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ ανά νοικοκυριό για την Α κατοικία.

Τι ανέφερε ο Σκυλακάκης

Στα μέσα Ιουνίου πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση έως 600 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη ενώ θα μείνει ανοικτή περίπου 15 ημέρες για τις αιτήσεις. «Η προσπάθεια είναι να ανοίξει η πλατφόρμα στις 14-15 Ιουνίου. Θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για περίπου 15 ημέρες, ώστε να κάνουν αιτήσεις όλα τα νοικοκυριά» σημείωσε ο υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα έκανε γνωστό, ότι είναι πιθανό να αλλάξουν τα κριτήρια. «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αν το ποσό του οικογενειακού εισοδήματος για τους δικαιούχους θα είναι καθαρό και όχι μεικτό, αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», διευκρίνισε στον Αnt1 o κ. Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας πως για το βοήθημα θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία εισοδήματος που αφορούν το 2020, «για να είναι ομοιόμορφη η κρίση του Κράτους για το ύψος της βοήθειας».

Όπως αποσαφήνισε, «σε περίπτωση νοικοκυριών που έχουν κοινό ρολόι, η επιδότηση θα πάει σε ένα ΑΦΜ. Αν γίνουν αιτήσεις πχ από δύο, το ποσό θα μοιραστεί. Αν γίνουν αιτήσεις από πάνω από ένα νοικοκυριά, το ποσό θα δοθεί στην χρονολογικά πρώτη αίτηση που θα κατατεθεί».

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 (ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού). Μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.
  • Η αποζημίωση αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους.
  • Η επιδότηση αφορά νοικοκυριά-φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που δηλώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021.
  • Τα ποσά της αποζημίωσης θα επιστρέφονται στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.
  • Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ανά καταναλωτή.

Αποζημίωση δικαιούνται και οι φοιτητές για τη φοιτητική κατοικία εφόσον υποβάλουν οι ίδιοι φορολογική δήλωση και έχουν δηλώσει τη φοιτητική κατοικία ως κύρια. paroxoi-revmatos-avxisi-timon-dei-sigkrisi-2022-prosfores-allagi-paroxou-770x514-1

Ποιες οι προϋποθέσεις

  • Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η υποβολή αίτησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΑΑΔΕ. Μέσω της πλατφόρμας θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ο καταναλωτής δηλαδή δεν θα χρειάζεται να εισάγει τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες – παρόχους ενέργειας. Αυτό που θα κάνει είναι να εισέρχεται στην πλατφόρμα όπου θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία σύμφωνα με το Ε1, το ρολόι και το ποσοστό χρήσης. Στη συνέχεια θα συναινεί στην ορθότητα των στοιχείων ενώ σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ορθά θα προχωρά στην επικαιροποίησή τους.
  • Για όσους άλλαξαν κατοικία θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην Εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.
  • Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments