Ελλάδα

Κάρυστος: Ο εφοπλιστής Προκοπίου μετέφερε το ιρανικό πετρέλαιο που κατέσχεσαν οι ΗΠΑ

Κάρυστος: Ο εφοπλιστής Προκοπίου μετέφερε το ιρανικό πετρέλαιο που κατέσχεσαν οι ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Κάρυστος: Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου μετάφερε ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο κατασχέθηκε αργότερα από τις ΗΠΑ.

Το δεξαμενόπλοιο που περιείχε ιρανικό αργό πετρέλαιο και κατασχέθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, άνηκε στον Προκοπίου.  Ακόμη, το δεξαμενόπλοιο με σημαία της Ρωσίας, που κρατούνταν στα ελληνικά ύδατα και ναύλωσε ένα δεξαμενόπλοιο ελληνικής ιδιοκτησίας, για να μεταφέρει το πετρέλαιο πίσω στις ΗΠΑ.

Το υπό ρωσική σημαία aframax Lana, που ονομαζόταν παλαιότερα Pegas, συνελήφθη στις 15 Απριλίου από τις ελληνικές αρχές και περίμενε στο λιμάνι της Καρύστου εν αναμονή δικαστικής απόφασης.

Το περιστατικό

Το απόγευμα της Δευτέρας, ένα δεξαμενόπλοιο Ice Energy της Dynacom ξεκίνησε μεταφορά από πλοίο σε πλοίο με το Lana στα ελληνικά ύδατα τέσσερα μίλια από τις ακτές της Καρύστου. Η επιχείρηση, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την ομάδα λόμπι των ΗΠΑ United Against Iran στο Twitter, επαληθεύτηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα της Lloyd’s List Intelligence.

Σύμφωνα με τη Lloyd’s, το τάνκερ που ελέγχεται από τον Γιώργο Προκοπίου, έχει ναυλωθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τη μεταφορά του πετρελαίου στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν ήταν διαθέσιμο να σχολιάσει την επιχείρηση.

Ποια η αμερικανική πρακτική

Η αμερικανική πρακτική της κατάσχεσης φορτίων από πλοία που υπόκεινται σε κυρώσεις, έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη εντός της κοινότητας ναυτιλιακών ασφαλίσεων και πυροδότησε αρκετές νομικές προκλήσεις σε παρόμοιες υποθέσεις. Ενώ οι λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, οι ΗΠΑ υποστήριξαν προηγουμένως ότι τέτοιες κατασχέσεις ήταν νόμιμες όταν συνδέονταν με μια ιρανική τρομοκρατική ομάδα υπό την έγκριση των ΗΠΑ, δίνοντάς τους τη δικαιοδοσία να ενεργούν σε διεθνή ύδατα.

Η κίνηση για την κατάσχεση του φορτίου δίνει τέλος στις εικασίες εβδομάδων για το πώς θα εξελισσόταν η ελληνική κράτηση. Το aframax Lana, κατασκευής 2003, κρατήθηκε αρχικά στις 15 Απριλίου με βάση την πρώην ρωσική ιδιοκτησία του πλοίου και όχι το ιρανικό φορτίο του. Η ειδοποίηση κατάσχεσης αποσύρθηκε αργότερα, καθώς ο νέος εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης δεν περιλαμβανόταν σε κανέναν κατάλογο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αντίποινα από το Ιράν»

Σε δύο ελληνόκτητα τάνκερ έγιναν επιθέσεις και κατάληψή τους από τον στρατό του Ιράν. Η κατάληψη στα πλοία έγινε το απόγευμα της Παρασκευής από ένοπλους που κατέβηκαν στα πλοία με ελικόπτερα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επέμβαση των Ιρανών στα ελληνόκτητα πλοία έγινε ως αντίποινα για το φορτίου πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Pegas και το οποίο είχε δεσμευτεί στην Κάρυστο.

Αρχικά, το δεξαμενόπλοιο δεσμεύθηκε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα, με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank. Πρόκειται για μία από τις τράπεζες της Ρωσίας εναντίον της οποίας έχουν τεθεί σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, βρέθηκε ότι το πλοίο είχε μεταβιβαστεί στην Transmorflot, που έχει ως έδρα τη Ρωσία, αλλά δεν συγκαταλέγεται στις εταιρείες που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις.

Η Αρχή ήρε την απόφαση δέσμευσης, ωστόσο, το πλοίο παρέμεινε στο αγκυροβόλιο της Καρύστου, κατόπιν παρέμβασης των ΗΠΑ. Το «Pegas» ή «Lana» βρισκόταν ήδη από το καλοκαίρι του 2021 στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου. Φόρτωσε 108.000 τόνους πετρελαίου από νησί του Ιράν πέρυσι τον Αύγουστο και έκτοτε φέρεται ότι αναζητούσε αγοραστή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments