Ελλάδα

Μάτι: Αναβολή της ομαδικής αγωγής – Στις 25 Νοεμβρίου η εκδίκαση

Μάτι: Αναβολή της ομαδικής αγωγής – Στις 25 Νοεμβρίου η εκδίκαση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Μάτι: Αναβολή για τις 25 Νοεμβρίου πήρε η συζήτηση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οποία θα εκδικαζόταν η πρώτη μεγάλη ομαδική προσφυγή 24 θυμάτων

Αναβολή για τις 25 Νοεμβρίου πήρε η συζήτηση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οποία θα εκδικαζόταν η πρώτη μεγάλη ομαδική προσφυγή των 24 θυμάτων και συγγενών θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι το 2018.

Ο λόγος που δεν έγινε σήμερα [17/5] η εκδίκαση της υπόθεσης είναι ότι δεν υπήρξε η κατάθεση του φακέλου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.  Πλην όμως αυτού και οι δήμοι Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Πεντέλης δήλωσανμ μέσω των νομικών τους εκπροσώπων, πως ακόμα δεν είναι έτοιμοι.

«Προκαλεί απορία και αγανάκτηση 4 χρόνια μετά να βραδύνει η δικαιοσύνη σε μια ξεκάθαρη υπόθεση. Αποτελεί πάγια πρακτική του Δημοσίου να μην καταθέτει φάκελο επικαλούμενο φόρτο εργασίας αφού σπάνια δικάζεται ερήμην» δήλωσε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος.

Κοντά στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ οι αποζημιώσεις

Οι 24 ενάγοντες στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης και διεκδικούν αποζημιώσεις δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ανά περίπτωση, οι οποίες συνολικά αγγίζουν τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Εγκαυματίες, συγγενείς θυμάτων και άνθρωποι των οποίων τα σπίτια υπέστησαν καταστροφές, κάνουν λόγο για σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, έλλειψη της προβλεπόμενης προληπτικής εναέριας επιτήρησης, καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές.

Όπως εξηγούν στην αγωγή τους, παρά την υψηλή επικινδυνότητα εκείνης της ημέρας, τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής παρέλειψαν να φροντίσουν τη μεταστάθμευση των εναέριων μέσων με αποτέλεσμα δύο ελικόπτερα κατάσβεσης με κωδικούς S64-Ν.194 και S64-Ν.218 να μη μπορέσουν να απογειωθούν την κρίσιμη στιγμή από την Ελευσίνα για να επιχειρήσουν άμεσα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.

Στο δικόγραφο υπογραμμίζουν ότι δεν έγινε εισήγηση για εκκένωση της περιοχής, ακόμη και μία ώρα μετά, παρότι στις 17.20 υπήρξε ενημέρωση από το μοναδικό ελικόπτερο που επιχειρούσε ότι η πυρκαγιά κινείται ανατολικά και θα απειλήσει σπίτια. Ειδική μνεία γίνεται και σε εγκληματικές παραλείψεις στη διάσωση των πληγέντων, αφού δεν δόθηκε εντολή μετάβασης στην περιοχή των σωστικών λέμβων που διαθέτει η 1η ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα και δεν ενεργοποιήθηκαν πυροσβεστικά πλοιάρια που βρίσκονταν στον Πειραιά, ώστε να συνδράμουν στη διάσωση των πυρόπληκτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments