Οικονομία Άποψη

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Στις αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιους αφορά

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Στις αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιους αφορά

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/Eurokinissi

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Στη συγκεκριμένη δράση αναμένεται να ενταχθούν περίπου 350.000 νοικοκυριά. Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές.

Τι ισχύει για τις παλαιές συσκευές

Οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου και χωρίς να υπάρχει κάποιο άνω όριο.

Ποιες συσκευές αφορά το πρόγραμμα

Οι συσκευές, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, είναι:

  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Κλιματιστικά

Δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

  • πλυντήρια ρούχων
  • πλυντήρια πιάτων
  • ηλεκτρικές κουζίνες

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος δήλωσε: «Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας».

Σκρέκας: Ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες μειώσεις στους λογαριασμούς

Ο αρμόδιος υπουργός ερωτηθείς για τους λογαριασμούς ρεύματος σημείωσε πως ήδη έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται μειώσεις στους πρώτους λογαριασμούς. Υπενθυμίζεται ότι από 1 Ιουλίου 2022 αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. «Από 1η Ιουλίου αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και βάζουμε κι ένα πλαφόν στη λιανική ώστε να απορροφούμε οριζόντια τις αυξήσεις. Αυτό θα γίνει για 12 μήνες κι έχουμε δημιουργήσει ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

«Χθες κατέθεσα κάποιους μηνιαίους επαγγελματικούς λογαριασμούς στη  ΔΕΗ μέχρι 35 KVA, που αφορά στο 90% της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Το πληρωτέο ποσό ήταν 1.300 ευρώ και η επιδότηση 1.600 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση το πληρωτέο ήταν 400 ευρώ και η επιδότηση 1.200 ευρώ. Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι από τον Μάρτιο τα μέτρα που ανακοινώσαμε, η ενισχυμένη επιδότηση που κάνουμε για τους επαγγελματίες. Και δίνουμε επιδότηση και στους οικιακούς καταναλωτές άσχετα από το αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές», διευκρίνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments