Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Όμηρος Τσάπαλος
Εκπρόσωπος Τύπου ΕΦΚΑ

Με την
Σοφία Χύτου

Όμηρος Τσάπαλος στο pagenews.gr: Ο ΕΦΚΑ μηδένισε τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις του 2016,2017,2018

Όμηρος Τσάπαλος στο pagenews.gr: Ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΦΚΑ κ. Όμηρος Τσάπαλος μίλησε για μια σειρά θεμάτων όπως ότι ο ΕΦΚΑ έχει μηδενίσει όλες τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις των ετών 2016, 2017 και 2018, για το που οφείλεται η γρηγορότερη απονομή των συντάξεων, για τις fast track συντάξεις και τις συντάξεις εμπιστοσύνης και άλλα θέματα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΦΚΑ κ. Όμηρος Τσάπαλος μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για το ότι ο ΕΦΚΑ έχει μηδενίσει όλες τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις των ετών 2016, 2017 και 2018, για το που οφείλεται η γρηγορότερη απονομή των συντάξεων, για τις fast track συντάξεις και τις συντάξεις εμπιστοσύνης και άλλα θέματα.

Όμηρος Τσάπαλος στο pagenews.gr: Ο ΕΦΚΑ έχει μηδενίσει όλες τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις των ετών 2016, 2017 και 2018

“Ο ΕΦΚΑ έχει μηδενίσει όλες τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις των ετών 2016, 2017 και 2018. Εκκρεμεί ένα τμήμα των αιτήσεων του 2019 για να εκκαθαριστούν και αυτές μέσα στις επόμενες ημέρες και από εκεί και πέρα περιορίζεται, οριοθετείται από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 μέχρι και το τέλος του 2021. Για το 2020 έχουμε περίπου το 11% των αιτήσεων περίπου που υποβλήθηκαν εκείνο το χρονικό διάστημα και για το 2021 έχουμε περίπου το 28% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν το 2021. Σύνολο εκκρεμοτήτων περίπου 73.000. Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις..”

“Ο ΕΦΚΑ την τελευταία εξαετία και αυτό είναι ένα εξαιρετικό νούμερο που θα σας πω έχει εκδώσει και έχει πληρώσει πάνω από 1.000.000 συντάξεις και εκκρεμούν μόνο αυτές οι 75.000 περίπου οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί και δεν έχουν πληρωθεί. Βρήκαμε 30.000 ξεχασμένες συντάξεις σε αποθήκες, φοριαμούς και υπόγεια του ΕΦΚΑ όπου δυσχέραιναν αν θέλετε το έργο μας γιατί θα είχαμε τελειώσει πολύ πιο νωρίς με το στοκ των εκκρεμοτήτων και επίσης μέσα στο 2021 είχαμε νέο ρεκόρ αιτήσεων συνταξιοδότησης…”.

Όμηρος Τσάπαλος στο pagenews.gr: Που οφείλεται η ταχύτερη απονομή των συντάξεων

“Είναι μια σειρά από εργαλεία και πρακτικές που υιοθετήθηκαν τον τελευταίο χρόνο στον ΕΦΚΑ. Να σας πω το χαρακτηριστικό ότι παρόλο που ο ΕΦΚΑ λειτουργεί με 900 λιγότερους υπαλλήλους τον τελευταίο χρόνο, όμως είναι οι διπλάσιες ή και τριπλάσιες συντάξεις σε σχέση με ένα ή δύο χρόνια πριν. Άρα δεν είναι θέμα ποσότητας είναι θέμα ποιότητας, είναι θέμα του πως κάνεις ένα σωστό management των υπαλλήλων και του δυναμικού το οποίο διαθέτεις για να παράγει περισσότερο και αυτό έγινε στην ουσία…”

Όμηρος Τσάπαλος στο pagenews.gr: Fast track συντάξεις και συντάξεις εμπιστοσύνης

“Είναι δύο ξεχωριστές διαδικασίες. Αφορά εκείνες τις συντάξεις, τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι 31 Μαρτίου 2022, δηλαδή μέχρι πριν από 2 μήνες. Οι συντάξεις fast track είναι από 1 Απριλίου και έπειτα. Όσον αφορά τις συντάξεις εμπιστοσύνης ουσιαστικά μιλάμε για αυτό το στοκ των 73.000. Τι θα κάνουμε; Θα σταματήσουμε οποιαδήποτε αλληλογραφία υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ του ΕΦΚΑ και του ασφαλισμένου σε σχέση ενδεχομένως με πιστοποίηση ενσήμων, δικαιολογητικών κτλ, θα βγάλουμε τη σύνταξη με βάση τα στοιχεία τα οποία διαθέτουμε σήμερα και σε δεύτερο χρόνο θα έχουμε να κάνουμε τους συμπληρωματικούς ελέγχους για το αν η σύνταξη που δώσαμε σήμερα στον ασφαλισμένο θα έπρεπε να ήταν λίγο μεγαλύτερη ή λίγο μικρότερη από αυτή που έλαβε εξαρχής.