Ειδήσεις

Edmond Rostand: Η Google τιμά τον Γάλλο δραματουργό

Edmond Rostand: Η Google τιμά τον Γάλλο δραματουργό
Edmond Rostand: Η Google τιμά την μνήμη του Γάλλου ποιητή και δραματουργού, με ένα ακόμη επίκαιρο Doodle.

Η Google τιμά με ένα νέο Google Doodle την μνήμη του Edmond Rostand. Ο Ροστάν έγινε ο νεαρότερος ποιητής που εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας στις 30 Μαΐου του 1901. Γεννήθηκε στη Μασσαλία, στη Γαλλία, σε μία πλούσια και καλλιεργημένη προβηγκιανή οικογένεια.

Αν και ο ίδιο είχε την άδεια, δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του δικηγόρου. Αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Η πρώτη του ποιητική συλλογή εμφανίζεται το 1890 με τίτλο «Les Musardises».

Το έργο του

Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την ποιήτρια Rosemonde Gerard, με την οποία απέκτησε δύο γιους. Το 1891, έγραψε το έργο «Les deux Pierrots», αλλά η επιτυχία ήρθε, το 1894 με τους «Ρομαντικούς».

Στη συνέχεια έγραψε για τη Σάρα Μπερνάρ δύο έμμετρα έργα: «La Princesse Lointaine» (Η απόμακρη πριγκίπισσα), που ανέβηκε το 1895, και «La Samaritaine» (Η Σαμαρίτιδα) το 1897. Τη χρονιά εκείνη ανέβηκε στο Πορτ Σαιν-Μαρτέν και ο «Συρανό ντε Μπερζεράκ» (Cyrano de Bergerac), που υπήρξε ένας θρίαμβος σπάνιος για τα θεατρικά χρονικά.

Το «Aiglon» (Αετιδέας), έργο γραμμένο για την Μπερνάρ, που παρουσιάστηκε το 1900, γνώρισε ανάλογη επιτυχία. Αυτή η διπλή επιτυχία τον οδήγησε, το 1901, στη Γαλλική Ακαδημία. Ήταν τριάντα τριών ετών. Η υγεία του όμως, εύθραυστη πια λόγω μιας πνευμονίας, τον ανάγκασε να αποσυρθεί στο Κάμπο, στη Χώρα των Βάσκων, όπου έγραψε το «Chantecler», το οποίο ανέβηκε στο Παρίσι το 1910, χωρίς επιτυχία. Ο Εντμόν Ροστάν πέθανε από πνευμονία στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου 1918.

Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments