Οικονομία

ΦΠΑ: “Παίζει” η μείωση του φόρου – Αυτό το στοιχείο μελετά η κυβέρνηση

ΦΠΑ: “Παίζει” η μείωση του φόρου – Αυτό το στοιχείο μελετά η κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ΦΠΑ: Η ακρίβεια έχει φέρει μεγάλές ανατιμήσεις στην πλειονότητα των καταναλωτικών αγαθών και ένα προϊόν που έχει δεχθεί μεγάλη αύξηση είναι το ψωμί

Η ακρίβεια έχει φέρει μεγάλές ανατιμήσεις στην πλειονότητα των καταναλωτικών αγαθών και ένα προϊόν που έχει δεχθεί μεγάλη αύξηση είναι το ψωμί, καθώς η τιμή του είναι πάνω κατά 5% τον Απρίλιο, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου η αύξηση θα ανέλθει μέχρι το 13,1%.

Σε λίγες μέρες θα βγουν στη δημοσιότητα τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ, με τις πιθανότητες να δούμε διαφοροποιήσεις, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξει αύξηση στην τιμή του ψωμιού, όπου αποδίδεται στην τεράστια αλλαγή στα σιτηρά, τα οποία -από την αρχή της ενεργειακή κρίσης- έχει ανέβει κατά 40%.

Με αυτή τη συνεχιζόμενη ακρίβεια, την αύξηση του πληθωρισμού και τη “διάλυση” του προϋπολογισμού στις οικογένειες, αναγκάζει τη κυβέρνηση για λήξη νέων μέτρων στήριξης, μιας και η πίεση που υπάρχει είναι μεγάλη. Γι’ αυτό το λόγο βγήκε ξανά το σενάριο για μείωση του ΦΠΑ, τόσο στο ψωμί, αλλά και σε άλλα βασικά προϊόντα, που έχουν όμως ημερομηνία λήξης. Όμως μόνο εύκολο δεν είναι αυτή η αλλαγή, μιας και αυτό το μέτρο επηρεάζει σε δημοσιονομικό κόστος, καθώς εάν από το 13% πέσει στο 6%, μόνο  για το ψωμί κοστίζει στον προϋπολογισμό  140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Από την άλλη στο Υπουργείο Οικονομικών βλέπουν πως θα υπάρχει σταθεροποίηση στον πληθωρισμό τον Ιούνιο, ενώ των Ιούλιο εκτιμά πως ίσως έχουμε κάποια αποκλιμάκωση, μιας και τότε θα εκδοθούν και τα νέα τιμολόγια στο ρεύμα με τα αναθεωρημένα ποσοστά. Παρόλα αυτά τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν πως όσο το πληθωρισμός δεν παραμένει σταθερός και συνεχώς εξελίσσεται, ότι προβλέψεις και να κάνουν υπάρχει ρίσκο και αβεβαιότητα.

Η εξοικονόμηση των πόρων

Αυτό που ψάχνουν στο Υπουργείο Οικονομικών είναι το εύρος του δημοσιονομικού χώρου που θα υπάρξει από τις πηγές εσόδων, που έχουν δημιουργηθεί, προκειμένου να επεκταθεί η διεύρυνση του πακέτου των παρεμβάσεων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι παρεμβάσεις και το εύρος του θα κριθεί από το απόθεμα από τα έσοδα, αλλά θεωρείται βέβαιο πως όσο μεγάλο και εάν είναι το πακέτο των μέτρων δεν επαρκεί για να σβήσει τη φωτιά της ακρίβειας. Όμως τα πάντα είναι ακόμα ρευστά και προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, μιας και περιμένουν τα στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ και μέσω αυτού θα μπορέσουν να ανακοινωθούν τα μέτρα.

Στις 9 Ιουνίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει νέο άλμα του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο και το κοντέρ αναμένεται να δείξει πάνω από 11%.

Το καλό νέο από τα έσοδα

Τα καλά νέα έρχονται πάντως από το μέτωπο των φορολογικών εσόδων. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο Μάιος κλείνει με νέα υπέρβαση, λόγω της αύξησης των τουριστικών εισπράξεων σε μια χρονιά που θυμίζει 2019, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς.

Στο τετράμηνο, τα φορολογικά έσοδα ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού κατά 1,745 δισεκατομμύρια ευρώ, με την ηγεσία του υπουργείου να υποστηρίζει πως ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος είχε ήδη αξιοποιηθεί με τις παρεμβάσεις που έχουν προηγηθεί (επιταγή ακρίβειας, fuel pass, επιδότηση ντίζελ κ.λπ.). Αν ο Μάιος αποδειχθεί τόσο καλός όσο και ο Απρίλιος διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για μια σημαντική παρέμβαση.

Τα καύσιμα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι οι τιμές στα υγρά καύσιμα που έχουν πάρει «φωτιά» και καίνε τις τσέπες των καταναλωτών. Η κυβέρνηση εξετάζει αντίμετρα τα οποία θα ενεργοποιηθούν από τον Ιούλιο υπό την προϋπόθεση ότι θα απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος.

Τα εναλλακτικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν:

  • Συνέχιση της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους και μετά τον Ιούνιο που λήγει το ισχύον μέτρο.
  • Παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με 15 λεπτά το λίτρο, μέτρο το οποίο ισχύει και για τον τρέχοντα μήνα.
  • Διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.
  • Στοχευμένη και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα σε συγκεκριμένα μικρά νησιά και με ορίζοντα τριών μηνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments