Ελλάδα

Φωτιά σε Βούλα – Βάρη: Σε ύφεση η φωτιά – Η πρώτη αποτίμηση

Φωτιά σε Βούλα – Βάρη: Σε ύφεση η φωτιά – Η πρώτη αποτίμηση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Επιστρέφουν στη μάχη της κατάσβεσης τα εναέρια μέσα - Στις 9:00 ενημέρωση από τα πύρινα μέτωπα - Καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα ένας πρόχειρος απολογισμός της πύρινης λαίλαπας

Στη μάχη της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στα νότια του Υμηττού, επέτρεψαν με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Συνολικά επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Σύμφωνα με πηγές από το Πυροσβεστικό Σώμα οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τις πρωινές ώρες.

Στις 9:00 το πρωί της Κυριακής, αναμένεται ενημέρωση για την πυρκαγιά από την ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος. Μέχρι στιγμής σε μία πρώτη αποτίμηση της χθεσινής ημέρας κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στο Πανόραμα Βούλας, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν κατοικίες και ενεργοποιήθηκε το 112.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα ήταν βελτιωμένη σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ωστόσο παραμένει σε εξέλιξη κυρίως στο μέτωπο προς τα νεκροταφεία.

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη σε πολλές εστίες κυρίως σε δύσβατη περιοχή αλλά έχουν κοπάσει οι άνεμοι και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επέκτασης ενώ αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις που είναι σε πλήρη ανάπτυξη στην περιοχή.

Καλύτερη εκτιμάται ότι είναι η εικόνα κι από το μέτωπο της πυρκαγιάς, στην περιοχή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη, όπου εστιάζονται πλέον οι επιχειρήσεις. Εκεί επιχειρούν πυροσβεστικά οχήματα και ερπιστριοφόρα, ενώ το μέτωπο καίει σε πευκόφυτη περιοχή.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν τα παιδικά χωριά SOS στη Βάρη και το γηροκομείο της Βούλας, ενώ η πυρκαγιά μετακινείτο προς τη Βάρη. Αργά το βράδυ τρεις από τις τέσσερις εντολές εκκένωσης ανακλήθηκαν. Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το Χέρωμα Βάρης, από τη Λεωφόρο Ευελπίδων με μέτωπο τον ορεινό όγκο.

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί το Ασκληπιείο Βούλας για να υποδεχθεί πολίτες από την ευρύτερη περιοχή, ενώ ήδη μεταφέρθηκαν δύο ηλικιωμένοι για προληπτικούς λόγους.

Το απόγευμα του Σαββάτου, δύο πυροσβέστες με τραυματισμούς και ένας με αναπνευστικά προβλήματα που επιχειρούσαν στα μέτωπα, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομειακές μονάδες.

Τα αίτια

Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής, ωστόσο ξέσπασε διαμάχη μεταξύ του Δήμου Γλυφάδας και του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο δήμος Γλυφάδας, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η φωτιά «ξεκίνησε στη 1 μ.μ. από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο τέρμα της οδού Μετσόβου, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων και γρήγορα πέρασε την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθύνθηκε προς Βούλα».

Ο δήμος μάλιστα δημοσίευσε και φωτογραφίες που δείχνουν το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην ‘Ανω Γλυφάδα που έφτασε ως το Πανόραμα της Βούλας ξεκίνησε από υποσταθμό. Ωστόσο, δεν αποκλείει ότι αφού ξέσπασε η φωτιά ίσως να έγινε έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια ενώ επιβεβαιώνει ότι επακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός  στην έκτακτη ενημέρωση επισήμανε σχετικά με τα αίτια της φωτιάς ότι τα ερευνά Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Κατά την ενημέρωση επεσήμανε ότι η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και κατευθύνθηκε στον αστικό ιστό εξαιτίας των βόρειων, βορειοανατολικών ισχυρών ανέμων, που οι ριπές τους έφτασαν τα 8 μποφόρ και για τον λόγο αυτό εστάλη στις 16:20 μήνυμα μέσω του το 112 στους κατοίκους της άνω Βούλας προκειμένου να απομακρυνθούν προς ασφαλές σημείο.

Στον σχεδιασμό μετείχε και η ΕΛ.ΑΣ, με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση, διατέθηκαν πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), που ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου ‘Αμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.

Λέκκας: 5 παράγοντες που συνθέτουν την υψηλή διακινδύνευση στη φωτιά της Βούλας

Σύμφωνα με ανάλυση του ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα, οι πέντε παράγοντες που συνθέτουν τον υψηλό κίνδυνο και τη μεγάλη τρωτότητα στην περιοχή της Βούλας δημιουργώντας υψηλής τάξης διακινδύνευση είναι οι ακόλουθοι:

  1. οι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι διαφοροποιήσεις στην ένταση και κατεύθυνση των ανέμων, όπως αναλύεται με μεγάλη λεπτομέρεια και από τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
  2. η μορφολογία του εδάφους και ιδιαίτερα οι μεγάλες εκτεθειμένες πλευρές και η εναλλαγή με μεγάλες μορφολογικές ασυνέχειες και ταπεινώσεις (χαράδρες) που δημιουργούν φαινόμενα καμινάδας
  3. η εναλλαγή γεωλογικών σχηματισμών όπως μάρμαρα Πυρναρής, σχιστόλιθοι Βάρης και κατώτερα μάρμαρα με μικρού πάχους και μηδενικής υγρασίας εδαφικό μανδύα, και η θαμνώδης, αποξηραμένη βλάστηση σε αυτόν, που εναλλάσσεται με υψηλή βλάστηση
  4. η μίξη δασικής και αστικής περιοχής και η εισχώρηση πυκνών γραμμών δάσους μέσα στον αστικό ιστό
  5. ο εναγκαλισμός πυκνής βλάστησης με σύγχρονες κατασκευές

Οι τρεις πρώτοι παράγοντες συνθέτουν υψηλό κίνδυνο, ενώ οι δύο τελευταίοι (δ και ε) υψηλή τρωτότητα, παράγοντας ως γινόμενο, υψηλότατη διακινδύνευση και συνεπώς επιπτώσεις.Η επέμβαση και η διαχείριση τέτοιου είδους πυρκαγιών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αυτό αποτελεί το κύριο πρόβλημα των συντονισμένων επιχειρησιακών δράσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Το χρονικό

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 13:00, στο τέρμα της οδού Μετσόβου κοντά στην περιοχή Πουρνάρι Γλυφάδας. Με γρήγορους ρυθμούς εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, λίγο μετά τις 16:00, λόγω των 8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, δόθηκε εντολή εκκένωσης σπιτιών στην Άνω Βούλα μετά την επέκταση του μετώπου στην Άνω Γλυφάδα, στα όρια με τον Υμηττό.

Στο Πανόραμα της Βούλας ακούγονταν εκρήξεις. Φλόγες και πυκνοί καπνοί είχαν καλύψει τις κατοικίες που βρίσκονται περιμετρικά της χαράδρας, η οποία είχε ζωθεί από τις φλόγες.

Οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, στα οποία επέστρεψαν μετά την ανάκληση των εντολών εκκένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments