Οικονομία

Νέα μέτρα στήριξης: Στα φορολογικά έσοδα και τον τουρισμό ποντάρει η κυβέρνηση

Νέα μέτρα στήριξης: Στα φορολογικά έσοδα και τον τουρισμό ποντάρει η κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Νέα μέτρα στήριξης: Στα φορολογικά έσοδα και στον τουρισμό φαίνεται πως ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στα φορολογικά έσοδα και στον τουρισμό φαίνεται πως ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σταϊκούρας: Αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο

Για το αν υπάρχουν στο “τραπέζι’ νέα μέτρα στήριξης, για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ και άλλα θέματα μίλησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. «Αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης από τον Ιούλιο» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ εστιάζοντας στα καύσιμα ξεκαθάρισε: «Το θέμα καυσίμων θα το δούμε μελλοντικά, δεν θα αφορά μείωση στους φόρους» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο Open σημείωσε πως για να προχωρήσουν σε νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος και στο ρεύμα και να υλοποιηθούν τα μέτρα. «Βλέποντας και κάνοντας από τα δημοσιονομικά. Δεν γίνονται όλα. Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις από τον επόμενο μήνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος εκτιμάται ότι μπορεί να προέλθει από δύο βασικές πηγές, οι οποίες και αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη.

Η πρώτη αφορά την πορεία των δημοσίων εσόδων. Ήδη στο πρώτο 4μηνο του έτους (Ιανουάριος – Απρίλιος) έχει υπάρξει υπέρβαση του στόχου που είναι πάνω από 1,7 δισ. ευρώ. Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υπέρβασης έχει ήδη ξοδευτεί, αφού το πακέτο των παροχών στο ρεύμα που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή είναι της τάξεως του 3,2 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και τον Μάιο τα έσοδα κινήθηκαν αρκετά πάνω από τον στόχο.

Υπενθυμίζουμε ότι η παρέμβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα κινείται στα εξής τρία στάδια:

  • 1. Αποζημίωση από 18 έως 600 ευρώ για όλους εκείνους (με καθαρό εισόδημα έως 45.000 ευρώ) που ήδη έχουν αυξημένους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Θα καταβληθεί ως αποζημίωση το 60% της επιπλέον χρέωσης για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
  • 2. Είναι αυξημένη η επιδότηση για το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2022, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέων χρεώσεων.
  • 3. Αλλάζει από την 1η Ιουλίου ο τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων, έτσι ώστε να καλύπτεται το 80% έως 90% του επιπλέον κόστους.

Η δεύτερη πηγή αύξησης των εσόδων δεν είναι άλλη από τον τουρισμό. Τα πρώτα σημάδια είναι ιδιαίτερα θετικά και όλοι κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικό Απρίλιο, ενώ τον Μάιο πολλές είναι οι ενδείξεις εκείνες που συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα έσοδα μπορεί να έχουν υπερβεί ακόμη και εκείνα του αντίστοιχου μήνα του 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments