Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Σφίγγει το διπλωματικό κλοιό η Αθήνα

Ελληνοτουρκικά: Σφίγγει το διπλωματικό κλοιό η Αθήνα

Πηγή Φωτογραφίας: armynow.gr

Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα αρχίζει να εκτυλίσσει την στρατηγική της απέναντι στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Τα ελληνοτουρκικά έχουν αρχίσει από την αρχή λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Η Αθήνα έχει αρχίσει να εκτυλίσσει μία πολιτική πολλών σταδίων ετοιμάζοντας μία διπλωματική αντεπίθεση σε όλα τα διεθνή αντιμέτωπα. Μάλιστα στα τέλη Ιουνίου θα κριθεί αν θα υπάρξει η επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Από την άλλη, η Άγκυρα μέχρι πριν τον πόλεμο βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ μετά την στάση της στο Ουκρανικό αρχίζει να κερδίζει και πάλι έδαφος.  Η Αθήνα, στηριζόμενη στην αποτρεπτική ικανότητά της και στις συμμαχίες της θα απαντά σε κάθε επιθετική συμπεριφορά της γείτονος.

Τι ανέφερε ο Μητσοτάκης

“H Ελλάδα δε θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, ρητορική αναθεωρητισμού και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας. Εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Εμείς δεν ήμασταν ποτέ εκείνοι που ξεπεράσαμε τα όρια, που δείξαμε επιθετικότητα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι, ωστόσο, ότι έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας εάν παραστεί τέτοια ανάγκη. Και είμαστε επίσης βέβαιοι ότι έχουμε συμμάχους που μας υποστηρίζουν: την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο Reuters.

“Δε βλέπω τον λόγο για τον οποίο η Τουρκία πρέπει να παραπονιέται κάθε φορά που λέμε ότι έχουμε δίκιο, όταν υποστηρίζουμε ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογους ισχυρισμούς που αφορούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Η Τουρκία δεν πρέπει να εκπλήσσεται όταν οι σύμμαχοί μας, και στο ΝΑΤΟ, δηλώνουν το προφανές: ότι έχουμε δίκιο και ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δει κανείς το ζήτημα, πέρα από αυτά που λέμε εμείς”, πρόσθεσε.

Τι είχε αναφέρει ο Νίκος Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, παρέθεσε την ευρεία γκάμα των παράνομων τουρκικών επιχειρημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Επιχειρήματα, τα οποία η Αθήνα αποδομεί σημείο προς σημείο, στηριζόμενη, όπως πράττει πάντα, στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

“Εύχομαι ειλικρινά η Τουρκία να δει καθαρά ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, να επιστρέψει στην πορεία σύγκλισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες αξίες και να κατανοήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία γέφυρα προς την Ευρώπη, μία γέφυρα προς ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι ελπίζει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του τουρκικού λαού και της τουρκικής κοινωνίας, δηλαδή όποτε και εάν του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει ελεύθερα και να σταματήσει η προσπάθεια εγκλωβισμού της τουρκικής κοινωνίας και κατ’ επέκταση και της Ελλάδας στο μέλλον”, σημείωσε.

“Σε διεκδικήσεις και αντιπαλότητες που ανήκουν σε περασμένους αιώνες και σε περασμένες εποχές, να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η πολιτική των κανονιοφόρων, η πολιτική Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς στη Μεσόγειο, ανήκει τελείως σε μία άλλη εποχή, είτε του Σουλεϊμάν στον 16ο αιώνα, είτε των κανονιοφόρων στον 19ο και άντε στις αρχές του 20ου. Πάντως με κανένα τρόπο στον 21ο αιώνα”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τα χρονικά ορόσημα

Η Ελλάδα στρατηγικά προσπαθεί να αποδομήσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Αυτό πρόκειται να γίνει με βάση κάποια συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα μέσα στον Ιούνιο.

Ειδικότερα:

  • Την Πέμπτη, θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, σε μία επίσκεψη που έρχεται στον απόηχο του τετ α τετ Μητσοτάκη-Σολτς στις Βρυξέλλες, στο οποίο ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον καγκελάριο για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και την ακραία ρητορική της Άγκυρας, που υπονομεύει τη σταθερότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
  • Την Παρασκευή, θα ακολουθήσει η παρουσία στη Θεσσαλονίκη του Γερμανού καγκελάριου και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Γεγονός που θα αποτελέσει μία ακόμα ευκαιρία για τη χώρα μας να εκπέμψει μήνυμα κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού σε ανώτατο επίπεδο.
  • Στις 23 και 24 Ιουνίου είναι προγραμματισμένο το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου η Αθήνα, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στις προκλήσεις, θα θέσει το σχετικό θέμα, έχοντας ως στόχο να υπάρξει σαφής αναφορά καταδίκης στα συμπεράσματα της Συνόδου.
  • Στις 28, 29 και 30 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments