Οικονομία

Eνεργειακή κρίση: Πρωτοπόρος η Ελλάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη στα μέτρα στήριξης

Eνεργειακή κρίση: Πρωτοπόρος η Ελλάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη στα μέτρα στήριξης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Eνεργειακή κρίση: Η ενεργειακή κρίση έχει πλήξει όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πήρε μέτρα για τη στήριξη των πολιτών

Η ενεργειακή κρίση έχει πλήξει όλη την Ευρώπη και αυτό αποτυπώνεται με τον πιο θλιβερό τρόπο στους αριθμούς. Έτσι Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικές κυβερνήσεις ψάχνουν τον τρόπο, μέσω των μέτρων που λαμβάνουν, να ανακόψουν τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών, η οποία προήλθε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ήδη την αρχή την έκανε η ελληνική κυβέρνηση, με τα μέτρα που πήρε για τη στήριξη των νοικοκυριών, ενώ και η Ευρωπαϊκή επιτροπή πρότεινε λύσεις για την εξοικονόμηση της ενέργειας.

Ήδη ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού think tank Bruegel σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στη στήριξη των πολιτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Όπως προκύπτει η χώρα μας έχει δαπανήσει μέχρι τώρα σε μέτρα στήριξης παραπάνω από το 3,5 % του ΑΕΠ με το κόστος να προσεγγίζει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεύτερη στη σχετική λίστα είναι η Λιθουανία.

Είναι ενδεικτικό ότι χώρες της Ευρώπης με ισχυρότερες οικονομίες όπως η Γερμανία για παράδειγμα δαπάνησαν ποσοστό του ΑΕΠ κάτω του 2% με κόστος λίγο πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία με ποσοστό λίγο πάνω από 2% και κόστος περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Τελευταία στη σχετική λίστα είναι η Δανία πιθανότατα λόγω της «πράσινης ανάπτυξης» στην οποία έχει επενδύσει εδώ και χρόνια.

Πώς το εμπάργκο στη Ρωσία φέρνει την ΕΕ στα όριά της

Το ευρωπαϊκό μπλοκ, μετά και την απόφαση απαγόρευσης – υπό προϋποθέσεις – των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δείχνει να φτάνει στα όριά του, αναφορικά με την πίεση που μπορεί να ασκήσει στη Μόσχα εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, καθώς το εμπάργκο κινδυνεύει να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες της Ε.Ε. για τους επόμενους μήνες.

Στις 30 Μαΐου, οι ηγέτες της Ε.Ε. ενέκριναν μια έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία περιλαμβάνει την απαγόρευση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού πετρελαίου που φτάνει στο μπλοκ. Οι κυρώσεις καλύπτουν το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου που εισέρχονται στην Ε.Ε. μέσω θαλάσσης, αλλά εξαιρούν το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών. Ενώ οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες των κυρώσεων τις επόμενες ημέρες, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απαγόρευση του πετρελαίου θα καλύψει περίπου το 70% των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου άμεσα και περίπου το 90% μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments