Διεθνή

Αλγερία: Αναστέλλει την 20χρονη συνθήκη φιλίας με την Ισπανία

Αλγερία: Αναστέλλει την 20χρονη συνθήκη φιλίας με την Ισπανία

Πηγή Φωτογραφίας: algeriebrevesnews

Αν και επισήμως δεν έγινε γνωστός ο λόγος αυτής της εξέλιξης, εκτιμάται ότι αιτία είναι η υποστήριξη της Μαδρίτης στο σχέδιο του Μαρόκου να δώσει αυτονομία σε πρώην ισπανική αποικία

 Η Αλγερία ανέστειλε την 20χρονη συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας της με την Ισπανία, αυξάνοντας την πρόβλεψη μετά από μήνες εντάσεων σχετικά με τη στροφή της Μαδρίτης πιο κοντά στη θέση του Μαρόκου για τη σύγκρουση στη Δυτική Σαχάρα.

Δεν δόθηκε λόγος για την απόφαση από το ανώτατο συμβούλιο ασφαλείας της Αλγερίας. Αναφέρθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αλγερίας την Τετάρτη και επιβεβαιώθηκε από ισπανικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες δήλωσαν ότι η ισπανική κυβέρνηση λυπάται για την απόφαση και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στο περιεχόμενο και τις αρχές της συνθήκης.

«Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί την Αλγερία γειτονική και φίλη χώρα και επαναλαμβάνει την πλήρη διαθεσιμότητά της να συνεχίσει να διατηρεί και να αναπτύσσει τις ειδικές σχέσεις συνεργασίας», δήλωσε διπλωματική πηγή.

Τον Απρίλιο, το υποστηριζόμενο από την Αλγερία Μέτωπο Polisario, το κίνημα ανεξαρτησίας της Δυτικής Σαχάρας, δήλωσε ότι διακόπτει τους δεσμούς με την Ισπανία, αφού η Μαδρίτη υποστήριξε το σχέδιο του Μαρόκου να δώσει αυτονομία στην πρώην ισπανική αποικία.

Η Αλγερία είναι βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ισπανία και αναμένεται να αναθεωρήσει τις τιμές για κάθε νέα σύμβαση φυσικού αερίου με ισπανικές εταιρείες, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Η τρέχουσα σύμβαση φυσικού αερίου με την Ισπανία είναι μακροπρόθεσμη με τιμές πολύ κάτω από το τρέχον επίπεδο της αγοράς, είπε η ίδια πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Reuters.

Εμφανιζόμενος στο κοινοβούλιο νωρίτερα την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες ζήτησε από την αντιπολίτευση να αντιμετωπίσει τη διπλωματική κρίση με την Αλγερία και τις πιθανώς υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει περισσότερο, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι η αλλαγή στάσης στη Δυτική Σαχάρα ήταν ένα σοβαρό και ρεαλιστικό βήμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments