Οικονομία

Εστίαση: Οι υπάλληλοι “θωρακίζονται” με την επέκταση της κλαδικής σύμβασης

Εστίαση: Οι υπάλληλοι “θωρακίζονται” με την επέκταση της κλαδικής σύμβασης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Εστίαση: Η επέκταση της κλαδικής σύμβασης στον κλάδο του επισιτισμού αναμένεται να βοηθήσει τους 400.000 εργαζόμενους στον κλάδο.

Η κλαδική σύμβαση είναι εκείνη που βοηθά τους εργαζομένους να ζητήσουν υψηλότερους μισθούς και να «θωρακίσουν» τα επιδόματά τους και την υποχρεωτική εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας. Η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), ώστε να κυρωθεί η επέκταση της κλαδικής σύμβασης, είχε προγραμματιστεί αρχικά για τα τέλη Μαΐου, όμως λόγω τεχνικού προβλήματος θα πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη κατατεθεί από την πλευρά των εργοδοτών όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις επιχειρήσεις και τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν στην διάθεσή τους, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι το 50% + 1 των απασχολούμενων εργάζονται σε επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στην Ομοσπονδία τους. Άλλωστε και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει ότι μέσα στον Ιούνιο θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Οι μισθοί στον κλάδο

«Η κατεύθυνση που έχω δώσει εγώ είναι ότι ναι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέλει η συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί από πέρυσι στην εστίαση να γίνει υποχρεωτική, όπως έγινε και στα ξενοδοχεία και να εφαρμοστεί άμεσα, τον Ιούνιο», δήλωσε ο υπουργός. Για να συμπληρώσει ότι «η σύμβαση είναι σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στα ξενοδοχεία, αλλά είναι η βούληση των δύο μερών, συνεπώς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επεκτείνουμε τη σύμβαση, να καλύψει και τα υπόλοιπα εστιατόρια».

Η κλαδική σύμβαση στην εστίαση είχε αναδρομική ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2021 και εφόσον επεκταθεί οι επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους, ανάλογα με το είδος της σύμβασης που έχουν υπογράψει.

Οι μισθοί που προβλέπει η σύμβαση ξεκινούν από τα 671 ευρώ για τους βοηθούς κουζίνας και σερβιτόρους και τα 684,30 ευρώ για τους ψήστες και φτάνουν στα 964,42 ευρώ για τους αρχιμάγειρες. Η σύμβαση διατηρεί τη διάταξη που συμφωνήθηκε για πρώτη φορά στην προηγούμενη σύμβαση και αφορά τους μισθούς των διανομέων (delivery), που πρέπει να είναι 674,24 ευρώ τον μήνα (πλέον 714 ευρώ).

Στους εισαγωγικούς μισθούς προστίθενται τα επιδόματα τριετίας 10%, επίδομα γάμου 10%, επίδομα εποχικής απασχόλησης και επίδομα ειδικών συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού. Στις περιπτώσεις όπου τα ποσά της σύμβασης είναι χαμηλότερα από τον νέο κατώτατο μισθό των 714 ευρώ μικτά, αυτόματα θα πραγματοποιηθεί η ανάλογη προσαρμογή.

Εργοδοτικές παραβάσεις

Στο μεταξύ η εστίαση παραμένει ο πιο παραβατικός κλάδος όσον αφορά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Τα μισά από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το ΣΕΠΕ κατά το πρώτο 5μηνο του 2022, αφορούν τον κλάδο της εστίασης πανελλαδικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί συνόλου σχεδόν 13.000 ελέγχων, επιβλήθηκαν 2.976 πρόστιμα για παραβάσεις στους όρους εργασίας (π.χ. ωράρια, μισθοί), ενώ άλλα 500 πρόστιμα αφορούν τις συνθήκες ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.

Επίσης, από το σύνολο των προστίμων, το 45%, δηλαδή περίπου 1.340, αφορούσαν τον κλάδο της εστίασης. Τα περισσότερα πρόστιμα αφορούν την παράβαση της υποδηλωμένης εργασίας (ωράριο) και ακολουθούν οι παραβάσεις για αδήλωτη εργασία, για μη καταβολή δεδουλευμένων, για παράνομη καταγγελία σύμβασης και μη προσκόμιση ζητηθέντων στοιχείων κ.λπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments