Focus

Άντονι Μπουρντέν: Ο μάγειρας που δεν έσβησε ποτέ

Άντονι Μπουρντέν: Ο μάγειρας που δεν έσβησε ποτέ

Πηγή Φωτογραφίας: Cocina y Vino- PaperCity Magazine

Άντονι Μπουρντέν: Ήταν σεφ, συγγραφέας και η τηλεοπτική προσωπικότητα που έκανε διάσημο τον όρο "foodie" στις αρχές του 21ου αιώνα, μέσω των βιβλίων του και των τηλεοπτικών του εκπομπών.

Ο διάσημος Νεοϋορκέζος μάγειρας και συγγραφέας αυτοκτόνησε  λίγες ημέρες πριν τα γενέθλιά του σε ηλικία 61 ετών σε ξενοδοχείο στη Γαλλία, όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα του τελευταίου επεισοδίου της σειράς του που προβαλλόταν στο CNN.

Ο στενός του φίλος, διάσημος Γάλλος σεφ Ερίκ Ριπέρ, ήταν αυτός που τον βρήκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του το πρωί της 8ης Ιουνίου 2018.

Ο “Τζακ Κέρουακ της μαγειρικής”, όπως αποκαλούσαν τον Άντονι Μπουρντέν γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1956 στη Νέα Υόρκη. Ήταν σεφ, συγγραφέας και η τηλεοπτική προσωπικότητα που έκανε διάσημο τον όρο “foodie” στις αρχές του 21ου αιώνα, μέσω των βιβλίων του και των τηλεοπτικών του εκπομπών.

Ποιος ήταν τελικά ο καταραμένος σεφ;

Λίγους μήνες μετά το θάνατο του Άντονι Μπουρντέν τον Ιούνιο του 2018 σε ηλικία 61 ετών, η επί χρόνια βοηθός του Λόρι Γουλέβερ άρχισε να παίρνει συνεντεύξεις από τους φίλους και την οικογένειά του. Η Γουλόβερ γνώρισε για πρώτη φορά τον Μπουρντέν το 2002 όταν την προσέλαβε για να τον βοηθήσει να γράψει ένα βιβλίο μαγειρικής. Αφού συνεργάστηκε μαζί τους τόσο καιρό, νόμιζε ότι ήξερε σχεδόν όλα όσα έπρεπε να ξέρει γι’ αυτόν.

Γρήγορα όμως, έμαθε ότι έκανε λάθος. “Υπήρχαν ιστορίες που δεν είχα ακούσει ποτέ και ιδέες και παρατηρήσεις που ήταν καινούριες για μένα” δήλωσε η Γουόλβερ στην New York Post. “Μάθαινα κάτι νέο από κάθε άνθρωπο με τον οποίο συνομίλησα”.

Ο σεφ Μπουρντέν

Αυτά τα συναισθηματικά, μερικές φορές συγκλονιστικά στιγμιότυπα αποτελούν το περιεχόμενο του βιβλίου της Γουόλβερ: “Bourdain: The Definitive Oral Biography”. Περίπου 91 άτομα, από την διάσημη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ μέχρι τον εστιάτορα Ντέιβιντ Τσανγκ, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τον αείμνηστο συγγραφέα και σεφ, του οποίου οι σκοτεινές τελευταίες ημέρες έγιναν γνωστές πρόσφατα στο ντοκιμαντέρ “Roadrunner”. Και τώρα, οι αποκαλύψεις περιλαμβάνουν άγνωστα περιστατικά και πολλά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον Μπουρντέν.

“Ο καρχαρίας που ήθελε διαρκώς να κινείται”

Κάτι που ανακάλυψε η Γουλόβερ, ήταν ότι πολλοί φίλοι του ήθελαν πάντα περισσότερα, αλλά δεν μπορούσαν ποτέ να τον πλησιάσουν αρκετά. “Είχαν πάντα την αίσθηση ότι κάπου πήγαινε” λέει. “Ήταν ένας καρχαρίας, διαρκώς σε κίνηση” θυμάται ο σκηνοθέτης και συντάκτης της σειράς “Parts Unknown” Νικ Μπρίντζεν. “Έπρεπε να κινείται διαρκώς για να επιβιώνει”.

Ο Μπουρντέν με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε ένα επεισόδιο του “Parts Unknown” στο Βιετνάμ το 2016

Ακόμη και εκείνοι που είχαν φήμη ίση ή μεγαλύτερη από τον Μπουρντέν εξέφραζαν τέτοια συναισθήματα.

“Κάθε φορά που ήμουν μαζί του, ήθελα να διαρκέσει περισσότερο” λέει ο Άντερσον Κούπερ, ο οποίος εργάστηκε με τον Μπουρντέν στο CNN. “Και ήθελα να γίνω φίλος του. Ήθελα να με συμπαθήσει”.

Η εμμονή με το σολάριουμ

Η Γουλόβερ έμαθε επίσης για την περίεργη εμμονή του Άντονι Μπουρντέν με το μαύρισμα, το οποίο ξεκίνησε στις πρώτες ημέρες της καριέρας του. “Τον θυμάμαι να αστειεύεται πως θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαυρίσματος Τζορτζ Χάμιλτον” της είπε ο αδερφός του Κρίστοφερ Μπουρντέν. “Έκανε σολάριουμ, νομίζω κυρίως για να κρύψει την ωχρότητα της ηρωίνης” θυμάται ο Τζέιμς Γκράχαμ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Μπουρντέν σε διάφορες κουζίνες της Νέας Υόρκης. “Έκανε πολύ σολάριουμ. Έμοιαζε με τσάντα Versace”.

Η πρώτη σύζυγος του Μπουρντέν, την οποία γνώρισε στο σχολείο, η Νάνσι, λέει: “Δεν μου άρεσε η εμφάνισή του τα τελευταία δύο χρόνια. “Έδειχνε πολύ ταλαιπωρημένος και δεν τον ένοιαζε πλέον εάν ήταν μαυρισμένος”

Η δεύτερη σύζυγός του, Οτάβια Μπουσία Μπουρντέν, εξέφρασε παρόμοιες σκέψεις: “Ήταν πολύ πιο σκοτεινός τον τελευταίο χρόνο της ζωής του. Σταμάτησα να βλέπω τις εκπομπές του προς το τέλος γιατί δεν μπορούσα πραγματικά να τον αναγνωρίσω”.

Ο εθισμός του στα ναρκωτικά

Άλλοι μιλούν για το μυστήριο γύρω από τον εθισμό του Μπουρντέν. “Ο εθισμός του ήταν πάντα περίεργος για μένα” λέει ο κάποτε συνάδερφός του, σεφ Ρόμπερτ Βουόλο. “Πολλές φορές ήθελε να δείξει πως ήταν ένας ναρκομανής”.

Ο παιδικός του φίλος Τζεφ Φορμόζα θυμάται τον Τόνι και την Νάνσι να είναι λιώμα από τα ναρκωτικά και να κάθονται στο διαμέρισμά τους, να μην απαντούν στο τηλέφωνο και να ξοδεύουν όσα χρήματα είχαν για ναρκωτικά. “Όταν πέθανε ο μπαμπάς του Τόνι, πήραν κάποια χρήματα και απλά… μπήκαν στις φλέβες τους”.

Άλλες αναμνήσεις που περιγράφονται στο βιβλίο κάνουν λόγο για την ευστροφία του Άντονι Μπουρντέν. Η διάσημη σεφ Ναϊτζέλα Λόουσον μιλάει για τα γυρίσματα του διαγωνισμού μαγειρικής “The Taste” στο Λος Άντζελες με τον Μπουρντέν. Έμενε στο περιβόητο Chateau Marmont και συχνά παρήγγελνε υπηρεσία δωματίου, παρά το γεγονός ότι το φαγητό ήταν μέτριο και δεν έπαιρναν γρήγορα τους δίσκους. Όταν κάποια στιγμή εκείνη παραπονέθηκε, ο Μπουρντέν της είπε: “Ναϊτζέλα κάνεις λάθος για το Chateau. Προφανώς δεν εξυπηρετούν γρήγορα, αλλά εάν σκοτώσεις κάποιον κατά λάθος, θα πάρουν το πτώμα, χωρίς ερωτήσεις”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments