Άποψη

Σχέδιο…4Χ4 για το Μαξίμου

Σχέδιο…4Χ4 για το Μαξίμου
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι αν και πλέουμε πλησίστιοι προς τη θερινή περίοδο ο Πρωθυπουργός δείχνει να κινείται σε 4 άξονες, προσδοκώντας οφέλη…από τον καθένα χωριστά!

Ούτε μια, ούτε δυο, αλλά περισσότερες φορές έχει πει ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς του: «δεν χαλαρώνουμε, εντείνουμε τις δράσεις μας». Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δίνει ο ίδιος το… «παράδειγμα» εντείνοντας τη δραστηριότητά του, ιδίως εντός συνόρων, αν και η επικαιρότητα δεν ήταν τόσο έντονη: όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την επιθετική ρητορική εξ ανατολών.

Ελληνοτουρκικά

Θέλοντας και μη -κι ασχέτως τι μπορεί να υποστηρίζουν απερίσκεπτοι και βιαστικοί δημοσιολογούντες- τα ελληνοτουρκικά είναι ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται και θα εξακολουθήσει να το πράττει ο Πρωθυπουργός. Είναι κάποιοι δημοσιολογούντες που λένε ότι η κρίση βοηθά τις ηγεσίες Ελλάδας και Τουρκίας. Μπορεί για την Τουρκία να έχουν δίκιο, καθώς αυτή είναι μια πάγια τακτική της Άγκυρας που χαρακτηρίζει την πολιτική της: η εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων της στο Αιγαίο και την Ελλάδα…

Το ίδιο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά δεν θα μπορούσε να ισχύει για τη χώρα μας. Όχι μόνο για την παρούσα πολιτική ηγεσία, αλλά για οποιαδήποτε. Κι αυτό, διότι, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη Εθνικής ενότητας, δημιουργείτα  άλλο ένα πρόβλημα, προσθέτοντάς το στα προς επίλυση ζητήματα. Και δεν έχει λίγα ανοιχτά θέματα για αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση. Άρα θα ήταν, επιεικώς, αφελές να ισχυριστεί κάποιος ότι η κρίση με την Τουρκία μπορούσε να βοηθήσει τη στρατηγική του Μαξίμου…

Διεθνείς πρωτοβουλίες

Βεβαίως αυτή η ένταση/ «κρίση» δίνει τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να κινηθεί σ’ έναν δεύτερο άξονα: στην ενδυνάμωση των Διεθνών σχέσεων και των ερεισμάτων της Ελλάδας. Αποδεικνύεται  ότι οι αμυντικές συμφωνίες (με Γαλλία και ΗΠΑ) δεν ήταν δυο… μεμονωμένες βολές στον αέρα για την Ελληνική εξωτερική πολιτική, καθώς εντάσσονται σ’ ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης διεθνών σχέσεων. Ήταν οι κρίκοι μιας αλυσίδας στην οποία προστέθηκαν η επίσκεψη και οι ομιλίες στις ΗΠΑ, οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες, οι επαφές με τη Γερμανική Κυβέρνηση, η σύνοδος των Βαλκανίων.

Εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι η Ελλάδα δραστηριοποιείται διεθνώς, κάτι που έχει ενοχλήσει σε ύψιστο βαθμό τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα προτιμούσε οι όποιες συζητήσεις (Ελλάδας-Τουρκίας) να γίνονταν εν κρυπτώ, κατ’ ιδίαν και με την αλάνθαστη -για την Άγκυρα- μέθοδο του ανατολίτικου παζαριού. Όμως, όπως έχουμε επισημάνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να υπηρετήσει τη στρατηγική ότι «τα Ελληνικά προβλήματα δεν είναι διμερή, αλλά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και υπ αυτό το πρίσμα στη συζήτηση δεν μπορεί να μετέχουν Αθήνα και Άγκυρα, μόνο…

Η πρόκληση της καθημερινότητας

Οι δυο πιο πάνω άξονες στους οποίους κινείται η Κυβέρνηση –ελληνοτουρκικά και διεθνείς σχέσεις- αποτελούν, σίγουρα, τις δυο μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, ιδίως σ ένα διεθνές περιβάλλον ραγδαία μεταβαλλόμενο, είτε εξαιτίας του πολέμου, είτε λόγω των αλλαγών στις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών. Από την άλλη όμως, όπως και ο Πρωθυπουργός έχει πει, η Κυβέρνηση οφείλει να εστιάσει και στην…καθημερινότητα του εσωτερικού.

Οι Υπουργοί έχουν ξεκινήσει περιοδείες ανά τη χώρα, ενώ το ίδιο πράττει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε η σαφής υπεροχή του στο δίπολο «Μητσοτάκης-Τσίπρας» του δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί με άνεση. Χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζει κανένας από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι υπάρχει ένας σημαντικός δείκτης, η κοινωνική δυσφορία, που γίνεται εμφανής στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους Πολίτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι σε κάθε επίσκεψη που κάνει  ο Πρωθυπουργός, είτε στις συνομιλίες στους δρόμους, είτε σε συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ, δεν διστάζει να παραδεχθεί λάθη. Πλην όμως, όλα αυτά τα τοποθετεί σε αντιπαραβολή με το τι θα μπορούσε να είχε γίνει με μια άλλη διακυβέρνηση κι ακόμη περισσότερο, πόσα πράγματα έχει πετύχει η κυβέρνησή του , παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Δύσκολο το εγχείρημα να πειστούν οι πολίτες, αλλά τα δεδομένα και τα επιχειρήματα υπάρχουν, γι αυτό και επελέγη η τακτική των επισκέψεων στην  περιφέρεια, προκειμένου, όχι μόνο να εκτονωθεί η ένταση, αλλά ΚΥΡΙΩΣ να γίνει αντιπαραβολή των κυβερνητικών πεπραγμένων είτε στην οικονομία, είτε στην ενίσχυση των εισοδημάτων.

Επαφή με την κοινωνία

Τέταρτος άξονας και ίσως σημαντικότερος είναι η επαφή με την κοινωνία. Ο Πρωθυπουργός εδώ και δυο μήνες έχει δώσει την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση να ανακοινώνει μέτρα και να προχωρά σε δράσεις με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Αυτήν την εβδομάδα το έπραξε ο ίδιος σε τρείς περιπτώσεις: με την Υγεία, το Δημογραφικό και το Ολοήμερο σχολείο. Ενώ αναμένονται τις επόμενες ημέρες η εκκίνηση των πρωτοβουλιών για τρεις πλατφόρμες: της επιστροφής χρημάτων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών και της νέας κάρτας καυσίμων.

Έχει σημασία να επισημανθεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πήρε πάνω του το θέμα της Υγείας και του Δημογραφικού, ανακοινώνοντας αντίστοιχα πλέγματα δράσεων και αποφάσεων.

Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου στους τέσσερεις συγκεκριμένους άξονες θα διαμορφώσει, κατά τρόπο αποφασιστικό, την πορεία των επόμενων μηνών. Οι οποίοι, ασχέτως του χρόνου εκλογών, είναι αμιγώς προεκλογικοί!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments