Πολιτική

ΥΠΕΞ: 16 χάρτες για τον τουρκικό αναθεωρητισμό

ΥΠΕΞ: 16 χάρτες για τον τουρκικό αναθεωρητισμό

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στην συνεχιζόμενη προσπάθεια αναθεωρητισμού των συνόρων της χώρας το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, μεταξύ άλλων, με την δημοσιοποίηση δεκαέξι χαρτών

Στην συνεχιζόμενη προσπάθεια αναθεωρητισμού των συνόρων της χώρας το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, μεταξύ άλλων, με την δημοσιοποίηση δεκαέξι χαρτών, που αποδεικνύουν τον νομικά αυθαίρετο χαρακτήρα των τουρκικών διεκδικήσεων.

Απεικονίζουν με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις. Παράλληλα, τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Προβάλλουν τις τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973.

Επίσης, οι χάρτες συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο».

Ακόμη, οι εν λόγω χάρτες φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments