Διεθνή

Γαλλικές εκλογές: Όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο

Γαλλικές εκλογές: Όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο

Πηγή Φωτογραφίας: tovima

Γαλλικές εκλογές: Με δεδομένη νικήτρια την εξαιρετικά υψηλή εκλογική αποχή, ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία αναμένεται για να αποσαφηνιστεί το νέο κοινοβουλευτικό τοπίο.

Με δεδομένη νικήτρια την εξαιρετικά υψηλή εκλογική αποχή, ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία αναμένεται για να αποσαφηνιστεί το νέο κοινοβουλευτικό τοπίο.

Ποτέ οι Γάλλοι δεν είχαν κινητοποιηθεί τόσο λίγο για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Η αποχή ξεπέρασε το 52%, σε μια χώρα με μακρά κουλτούρα εκλογικής και ευρύτερης πολιτικής συμμετοχής. Η αποχή σε αυτόν τον πρώτο γύρο έφτασε το 52,49% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πανελλαδικά. Πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ που αφορά πρωτίστως τους νέους και τις λαϊκές κοινωνικές ομάδες. Το τελευταίο ρεκόρ αποχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών χρονολογείται από το 2017, όταν το 51,3% των ψηφοφόρων προτίμησε να αποφύγει την κάλπη.

Παρά την ευρεία εκλογική επιδοκιμασία του, ο γερόλυκος της αριστεράς, Ζαν – Λυκ Μελανσόν, δεν κατάφερε να καταγάγει μια σαφή εκλογική νίκη απέναντι στον φιλελεύθερο Μακρόν, ο οποίος συγκράτησε τον κύριο όγκο των δυνάμεών του. Μάλιστα, το νέο πολιτικό πεδίο της Γαλλίας εμφανίζεται οριστικά τριχοτομημένο, μετά και την αποδυναμωμένη αλλά αξιοπρεπή καταγραφή της Μαρίν Λε Πεν.

Η τριμερή κατανομή του πολιτικού φάσματος διαμορφώνεται εντός και γύρω από τον κεντρώο μακρονισμό.

Στο κεντρώο – κεντροδεξιό πολιτικό κέντρο βάρους εδραιώνεται ο σχηματισμός του Μακρόν, με την πολύτιμη συνδρομή της ρεπουμπλικανικής δεξιάς, που συγκροτείται από τους παραδοσιακούς κεντροδεξιούς γκωλικούς. Στα αριστερά του απλώνεται η νεοπαγής Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ένωση, στην οποία συναντώνται δυνάμεις τόσο ετερόκλιτες προγραμματικά και ιδεολογικά που, χωρίς διάθεση λεκτικής υπερβολής, μοιάζουν με πρόσκαιρο συνονθύλευμα, στο οποίο βρίσκουν στέγη από σοσιαλδημοκράτες έως κομμουνιστές, και από πούροι σοσιαλιστές μέχρι θεσμικοί της πολιτικής οικολογίας. Στα δεξιά του πολιτικά κυρίαρχου μακρονισμού δεσπόζει η Εθνική Συνέλευση της Λε Πεν και έπεται η φωνή του μοναχικού μα πεισματάρη καβαλάρη της γαλλικής ακροδεξιάς, του δημοσιογράφου και αναλυτή Ερίκ Ζεμούρ.

Με βάση τα πολιτικά αυτά δεδομένα, που αντανακλούν εν πολλοίς κοινωνικές στοιχίσεις και χρόνιες ιδεολογικές αναφορές, το βλέμμα στρέφεται στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, εκεί όπου, ουσιαστικά, θα αναμετρηθούν ο Μακρόν και ο Μελανσόν. Πριν από τέσσερις εβδομάδες, ο Μακρόν κατάφερε να επιβληθεί στην προεδρική μονομαχία του με την Λε Πεν και ευελπιστεί να επαναλάβει την επικράτησή στη μονομαχία του με έναν τρτσικιστική προέλευσης εισοδιστή, ο οποίος καλείται, από τις ίδιες τις εξελίξεις, να εξαντλήσει την εμπειρία του στον εισοδισμό και τις γνώσεις του στις συγκροτήσεις εκλογικών συμμαχιών, μονίμων μα κυρίως περιστασιακών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments