Διεθνή

Κομισιόν: Ανοίγει ο δρόμος σε Ουκρανία και Μολδαβία για ένταξη στην Ε.Ε

Κομισιόν: Ανοίγει ο δρόμος σε Ουκρανία και Μολδαβία για ένταξη στην Ε.Ε

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Σώματος των Επιτρόπων, είπε ότι η Κομισιόν συστήνει να δοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Σώματος των Επιτρόπων, είπε ότι η Κομισιόν συστήνει να δοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα, με την ανακοίνωση της  προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να έρχεται μια ημέρα μετά την επίσκεψη των ισχυρότερων ηγετών του μπλοκ στο Κίεβο σε ένδειξη υποστήριξης.

Το χρονικό των πρόσφατων αιτήσεων στην Ε.Ε

Στις 28 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός Ντένις Σμύγκαλ και ο πρόεδρος της Βουλής Ρουσλάν Στεφαντσουκ, υπέγραψαν μια αίτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και ζήτησαν “την άμεση ένταξη μέσω μιας νέας ειδικής διαδικασίας”.

Το αίτημα τους επαναλήφθηκε την επόμενη ημέρα όταν ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε μέσω βίντεο-κλήσης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο υποστήριξε το αίτημα σε ψήφισμα την 1η Μαρτίου σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, καλώντας τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εργαστούν για τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το άρθρο 49 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο μεταξύ, να συνεχίσει να εργάζεται προς την ένταξή της στην ενιαία αγορά της ΕΕ, σύμφωνα με τις γραμμές της Συμφωνίας Σύνδεσης”. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επίσης απάντησε θετικά στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι “είναι ένας από εμάς και τους θέλουμε μέσα (στην ΕΕ)”.

Μετά την αίτηση της Ουκρανίας, δύο άλλες χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (ΕaP) -Γεωργία και Μολδαβία- ανακοίνωσαν τις αιτήσεις τους για ένταξη στην ΕΕ, ειδικότερα Τ η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, υπέγραψε στις 3/3/2022 την επίσημη αίτηση της χώρας της προς την ΕΕ, προκειμένου να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Η αίτηση θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες εντός των επόμενων ημερών, «Θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη, με δημοκρατία, με ελευθερία», είπε η Σάντου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα Κισινάου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments