Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Νίκος Κανέλλος
Οικονομολόγος – Διδάκτωρ ΕΜΠ

Με την
Σοφία Χύτου

Νίκος Κανέλλος στο pagenews.gr: Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πληθωρισμό που τρέχει με διψήφια ποσοστά

Νίκος Κανέλλος στο pagenews.gr: Ο κ. Νίκος Κανέλλος Οικονομολόγος – Διδάκτωρ ΕΜΠ μίλησε για την ακρίβεια στα προϊόντα, τις τιμές των καυσίμων και άλλα θέματα. 

Ο Οικονομολόγος – Διδάκτωρ ΕΜΠ κ. Νίκος Κανέλλος μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για την ακρίβεια στα προϊόντα, τις τιμές των καυσίμων και άλλα θέματα.

Νίκος Κανέλλος στο pagenews.gr: Για την ακρίβεια στα προϊόντα και το αν μπορούν να ληφθούν πλέον μέτρα καταπολέμησης

“Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πληθωρισμό που τρέχει με διψήφια ποσοστά, αν δούμε τα επιμέρους στοιχεία θα παρατηρήσουμε πως η ακρίβεια για τα νοικοκυριά είναι δυσβάσταχτη, θα δούμε ότι το 35% αναλώνεται κυρίως στη στέγαση και όταν λέμε στέγαση δεν εννοώ μόνο τα ενοίκια, εννοώ το ρεύμα, τα κοινόχρηστα, γενικά τους λογαριασμούς που χρειάζεται ένα σπίτι γενικά για να συντηρηθεί. Από την άλλη ένα 15% οι μεταφορές λόγω των καυσίμων όπου βλέπουμε ότι και τα καύσιμα έχουν πάει στα ύψη και 11% είδη διατροφής τα οποία έχουν τεράστιες ανατιμήσεις.

Μερικά παραδείγματα

Αν κάποιος πάει να αγοράσει το ίδιο πακέτο μακαρόνια στο Παρίσι αυτό είναι 35 λεπτά φθηνότερο εκεί πέρα παρά στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας, 50 % κάτω είναι και ο στιγμιαίος καφές

Στο Βερολίνο οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά και πάνες και αναφέρω τις πάνες μιας και οι νέοι γονείς ξέρετε ότι το δημογραφικό το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο προσκήνιο και εκεί είναι χαμηλότερες οι τιμές από ότι στην Ελλάδα.

Γιατί η Ελλάδα έχει υψηλότερες τιμές σε σχέση με άλλες χώρες;

“Αυτό συμβαίνει διότι ο ΦΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερος, στην Ισπανία ο ΦΠΑ στα αυγά, στο ψωμί, στο γάλα, στο τυρί είναι στο 4%, στην Ελλάδα παραμένει στο 13%. Υπάρχει μέχρι και ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ είναι μνημονιακός φόρος, ξεχάστηκε όμως και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτοί οι αυξημένοι συντελεστές οι φορολογικοί ανεβάζουν και πάρα πολύ τις τιμές. Δεν γίνεται όμως καμία συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ εκεί που ξεκινάει αυτή η κουβέντα αμέσως τελειώνει και είναι λογικό να συμβαίνει αυτό γιατί η κυβέρνηση κρατάει ακόμη εφεδρείες, προσπαθεί να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στον πόλεμο και αν αυτός ο ενεργειακός πόλεμος θα εξομαλυνθεί ή αν θα συνεχίσει να επιδεινώνεται το επόμενο διάστημα” σημείωσε ο κ. Κανέλλος.