Διεθνή

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές 2022: Μακρόν vs Μελανσόν – Λίγο πριν τον β’ γύρο

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές 2022: Μακρόν vs Μελανσόν – Λίγο πριν τον β’ γύρο

Πηγή Φωτογραφίας: leparisien

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - Οι φόβοι για νέο ρεκόρ αποχής λόγω καύσωνα

Στις κάλπες ετοιμάζονται να επιστρέψουν αύριο Κυριακή, οι Γάλλοι, για 4η φορά μέσα σε δύο μήνες, για τον 2ο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που μοιάζει πολύ αμφίρροπος ως προς το αποτέλεσμα.

Η διαφορά του α’ γύρου, αλλά και το ποσοστό ρεκόρ της αποχής δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια σίγουρων προβλέψεων, ενώ η συμμετοχή αυτή την Κυριακή θα κριθεί και από τις καιρικές συνθήκες, καθώς η Γαλλία πλήττεται από πρωτοφανές κύμα καύσωνα για Ιουνίου, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για θερμοκρασίες έως και 42 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το μπλοκ του Εμανουέλ Μακρόν αν και προηγείται, η διαφορά δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Η μάχη του Εμανουέλ Μακρόν για κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο και ηγέτη της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν φαίνεται ότι θα είναι στήθος με στήθος, με το γαλλικό Τύπο να σχολιάζει ότι όλα είναι ανοιχτά στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ενδεικτικό ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 12 Ιουνίου, ο Μακρόν επικράτησε του μπλοκ του Μελανσόν με 25,75% έναντι 25,66%. Η διαφορά ήταν 21.359 ψήφοι. Στις έρευνες των δημοσκόπων – σύμφωνα με το France24 – ο συνασπισμός του Μακρόν προβλέπεται ότι θα λάβει 255 με 300 έδρες και του Μελανσόν 150 με 210 έδρες. Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται πως θα λάβει από 20 έως και 45 έδρες, από οχτώ που είχε το 2017. Το κεντροδεξιό μπλοκ (UDC) στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι Ρεπουμπλικάνοι τοποθετείται μεταξύ 40 και 75 εδρών.

Αυτό που είναι ζητούμενο και σε αυτές τις εκλογές είναι το ποσοστό της αποχής που εκτιμάται ότι θα είναι σε υψηλά ποσοστά, καθώς οι ψηφοφόροι δείχνουν με τη στάση τους τη δυσαρέσκεια και την απομάκρυνση τους από τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους.

Όπως σημειώνει το France 24  από το σύνολο των 577 εδρών στην γαλλική εθνοσυνέλευση, μόνο πέντε βουλευτές κατάφεραν να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο, άρα 572 έδρες θα κριθούν αυτή την Κυριακή.

Για να εξασφαλίσει κάποιος την πλειοψηφία χρειάζεται 289 έδρες.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που δικαιούνται να ψηφίσουν είναι 48,5 εκατομμύρια και το ποσοστό της αποχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 12 Ιουνίου έφτασε το 52,5%.

Υπενθυμίζεται οτι τα δύο μεγάλα μπλοκ των κομμάτων που κοντράρονται σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι ο συνασπισμός Ensemble! (Μαζί!) υπό τον Εμανουέλ Μακρόν και η ένωση NUPES υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν.

Η εθνοσυνέλευση εκλέγεται για πενταετή θητεία, με τις επόμενες εκλογές να αναμένονται κανονικά το 2027.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments