Διεθνή

Γαλλικές εκλογές: Οι “εκπλήξεις” και επόμενες κινήσεις του “λαβωμένου” Μακρόν

Γαλλικές εκλογές: Οι “εκπλήξεις” και επόμενες κινήσεις του “λαβωμένου” Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: theguardian/leparisien

Αλματώδης είναι η αύξηση των εδρών για τους δυο αντιπάλους του Γάλλου προέδρου, που πλέον θα αναζητήσει πολιτικές συμμαχίες για να εξασφαλίσει τη χαμένη πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης

Οι πρώτες εκτιμήσεις των γαλλικών βουλευτικών εκλογών δείχνουν πως αυτές οι εκλογές σημαδεύονται από πληθώρα εκπλήξεων…

Ο Εμανουέλ Μακρόν, χάνει την απόλυτη πλειοψηφία και κατά συνέπεια τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, καθώς φαίνεται να συγκεντρώνει 224 έδρες (από 308 το 2017). Για την πλειοψηφία χρειαζόταν 289 έδρες.

Εκρηκτική είναι η άνοδος για τον Ζαν Λυκ Μελανσόν που λαμβάνει 149 έδρες από 17 το 2017.

Και η τρίτη έκπληξη έρχεται από την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν συγκεντρώνει 89 έδρες, από μόλις 8 βουλευτές το 2017.

Απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, εμφανίζονται- όπως είναι φυσικό – στο επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν, που μετρά απώλειες και σε πρωτοκλασάτα στελέχη του..

«Είναι λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε» λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο Μακρόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ, μιλώντας στο πρώτο δίκτυο της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης τόνισε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου. [Οι έδρες που εξασφαλίζουμε] είναι λιγότερες από όσες ελπίζαμε. Οι Γάλλοι δεν μας έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι μια ανήκουστη κατάσταση που θα μας υποχρεώσει να υπερβούμε τις βεβαιότητές μας και τους διχασμούς μας».

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις Μακρόν προς αναζήτηση συμμάχων

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα, θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον Μακρόν, ο οποίος θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμάχους για να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει για την επόμενη πενταετία.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν θα κληθεί να σχηματίσει μια συμμαχική κυβέρνηση, με τους δεξιούς Ρεπουμπλικανούς να είναι το υποψήφιο κόμμα για συνεργασία με το «Μαζί» του Γάλλου προέδρου.

Με βάση τα exit poll, αυτοί θα καταλάβουν 76 θέσεις (αντί για 78 που κέρδιζαν στην πρώτη εκτίμηση). Στις προηγούμενες εκλογές είχαν κερδίσει 101 έδρες.

Ωστόσο, ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε απόψε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Εκτός και πρωτοκλασάτα στελέχη του Μακρόν

Διασώθηκε από το κυβερνητικό στρατόπεδο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, που συγκέντρωσε το 52,3% των ψήφων, σύμφωνα με το IFOP-Fiducial, έναντι 47,7% του υποψηφίου της αριστερής συμμαχίας Νοε Γκοσάρ στην 6η εκλογική περιφέρεια του Καλβαντό.

Ωστόσο, ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε απόψε ότι ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Nupes. «Μόλις έμαθα τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του 6ου διαμερίσματος του Φινιστέρ επέλεξαν να εκλέξουν την αντίπαλό μου», τη Μελανί Τομέν, είπε στους δημοσιογράφους ο Φεράν.

Εκτός της νέας Βουλής θα μείνει η υπουργός Υγείας, Μπριζίτ Μπουργκινιόν, που έχασε τη μάχη απέναντι στην υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Κριστίν Ανγκράντ, και θα χάσει έτσι και το υπουργικό της πόστο.

Επίσης, ο Κριστόφ Καστανέρ, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Η Δημοκρατία Εμπρός (LREM), στο Κοινοβούλιο δεν κατάφερε να επανεκλεγεί αφού έχασε την έδρα του συγκεντρώνοντας 48,51% έναντι 51,49% του υποψηφίου της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Λεό Βαλτέρ.

Επιπλέον η υφυπουργός Ζιουστίν Μπενίν απέτυχε να εκλεγεί στη Γουαδελούπη και συνεπώς θα πρέπει τώρα να παραιτηθεί από την κυβέρνηση του Μακρόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments