Ελλάδα

Η Τουρκία στήνει σκηνικό «Έβρου» και στο Αιγαίο;

Η Τουρκία στήνει σκηνικό «Έβρου» και στο Αιγαίο;

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Η Ελλάδα μετά και την επιτυχημένη αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών από τη Τουρκία δεν έχει «αφεθεί» στη τύχη της. Ειδικότερα, ο φράχτης 12,5 χιλιόμετρων στις Καστανιές στον βόρειο Έβρο και ο δεύτερος περίπου 26 χιλιομέτρων στον νότιο Έβρο στις Φέρες  (Πόρο-Τσιρώση και Μαυράκανθο) αποτελούν την αμυντική ασπίδα της χώρα μας. Από την άλλη πλευρά και με ορίζοντα το γαλάζιο του Αιγαίου, οι φρουροί των θαλασσών μας, τα στελέχη του Λιμενικού δίνουν και εκείνα με τη σειρά τους καθημερινή μάχη προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία ένα θαλάσσιο stop σε διακινητές και παράνομους μετανάστες. Με τις επιχειρησιακές αντοχές και τα μέσα που διαθέτουν, βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των εξελίξεων και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανό επεισόδιο.

Δίχως σταματημό οι καθημερινές παραβιάσεις των ελληνικών συνόρων από παράνομους μετανάστες καθώς ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει σταματήσει λεπτό να προωθεί χιλιάδες μετανάστες με σκοπό να προωθήσει και να επαναφέρει στην επικαιρότητα τα σενάρια περί «κακομεταχείρισης» προσφύγων και μεταναστών.

Συμπαραστάτης των ενεργειών του Τούρκου Προέδρου είναι το τουρκικό μιντιακό σύστημα και η τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης που έχει εξαπολύσει εις βάρος της χώρας μας. Μάλιστα, δεν έχουν περάσει λίγες ημέρες που η τουρκική πλευρά έφθασε στο σημείο να διαρρεύσει ότι οι Ελληνικές Αρχές πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Αφγανό μετανάστη.

Τα αυξημένα στατιστικά

Επίσης, καθόλου συγκυριακά δεν είναι τα στατιστικά που δείχνουν κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021, κάνοντας λόγο ακόμα και για τριπλασιασμό αυτών που επιχείρησαν να εισέλθουν στην ελληνική θαλάσσια επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική καθώς δεν είναι απίθανο επομένως να αναβιώσουμε ένα νέο σκηνικό Έβρου, με πιθανή ενίσχυση των θαλάσσιων μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, αύξηση καταγράφεται και στα νησιά, καθώς η αύξηση των συλλήψεων το α΄ πεντάμηνο του 2022 αγγίζει το 49% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ οι μετανάστες που κατηγορήθηκαν για παράνομη είσοδο στη χώρα ανήλθαν σε 2.075 αντί 1.393 το 2021. Οι περισσότεροι εντοπίστηκαν στα Δωδεκάνησα, ενώ άξια αναφοράς είναι η μείωση 50% των συλλήψεων παράτυπων μεταναστών στη Λέσβο σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η «Κ».

Η διακίνηση από την Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση στα στατιστικά συλλήψεων παράνομων μεταναστών στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, έρχονται να φανερώσουν ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, καθώς όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές υπό το καθεστώς ανωνυμίας, αρκετοί παράνομοι μετανάστες οδηγούνται στην Ελλάδα δια μέσω Τουρκίας και με την ανοχή και καθοδήγηση από την Τουρκία. Επιπροσθέτως, όπως μαθαίνει το pagenews.gr η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στην περιοχή της Ορεστιάδας,  με τα κυκλώματα να προωθούν παράνομους μετανάστες από τη περιοχή του Σουφλίου, με τον νέο φράχτη 28χλμ να τους δυσκολεύει όμως και να κλείνει παλαιότερα περάσματα.

Να σημειωθεί, ότι τα «χάλια» της Τουρκίας στο κομμάτι της οικονομίας δείχνουν την έξοδο από τη χώρα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που μετά και τις νουθεσίες Ερντογάν δεν τους κρατάει τίποτα στη χώρα, μιας και το διαθέσιμο εισόδημά τους έχει μειωθεί και σε αρκετές περιπτώσεις εξανεμιστεί.

Η ασπίδα της Ελλάδας σε Έβρο και Αιγαίο

Η Ελλάδα μετά και την επιτυχημένη αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών από τη Τουρκία δεν έχει «αφεθεί» στη τύχη της. Ειδικότερα, ο φράχτης 12,5 χιλιόμετρων στις Καστανιές στον βόρειο Έβρο και ο δεύτερος περίπου 26 χιλιομέτρων στον νότιο Έβρο στις Φέρες  (Πόρο-Τσιρώση και Μαυράκανθο) αποτελούν την αμυντική ασπίδα της χώρα μας. Μια ασπίδα που το μεγαλύτερο βάρος «σηκώνουν» Συνοριοφύλακες της ΕΛ.ΑΣ που με διαρκείς περιπολίες «κόβουν» το χαμόγελο των διακινητών για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Βέβαια, η συνοριογραμμή του Έβρου έχει συνολικό μήκος 180 χιλιόμετρα πράγμα που σημαίνει, ότι υπάρχουν αρκετά σημεία «τρύπες» που δεν εποπτεύονται από την ΕΛ.ΑΣ, με τις θερμικές κάμερες να δίνουν μια έξτρα βοήθεια αυτή τη φορά, με την κορύφωση των παραβιάσεων να γίνεται στο Τριεθνές, δηλαδή στη περιοχή των συνόρων Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας.

Από την άλλη πλευρά και με ορίζοντα το γαλάζιο του Αιγαίου, οι φρουροί των θαλασσών μας, τα στελέχη του Λιμενικού δίνουν και εκείνα με τη σειρά τους καθημερινή μάχη προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία ένα θαλάσσιο stop σε διακινητές και παράνομους μετανάστες. Με τις επιχειρησιακές αντοχές και τα μέσα που διαθέτουν, βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των εξελίξεων και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανό επεισόδιο.

Παράλληλα, η χώρα μας συνεχίζει να αυξάνει τον στόλο της σε πλωτά μέσα καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δωρεά δέκα εξελιγμένων ταχυπλόων περιπολικών σκαφών προς το Λιμενικό Σώμα από την ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού. Τα δέκα σκάφη βρίσκονται ήδη σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, στην υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος, σε Ικαρία, Αλεξανδρούπολη, Καστελόριζο, Λήμνο, Άγιον Όρος, Χίο, Μυτιλήνη, Κάλυμνο, Κω και Σάμο.

Το πρόγραμμα ναυπήγησης και παράδοσης των εν λόγω ταχυπλόων σκαφών ξεκίνησε μετά από  πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τον πρόεδρό της, Θεόδωρο Βενιάμη, να συνδράμουν στην ισχυροποίηση της παρουσίας του Λιμενικού Σώματος στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα ανταποκρίθηκε αμέσως και το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την αποκλειστική χρηματοδότηση των μελών της: Enesel S.A., Onassis Foundation, Ίδρυμα Αγγελικούση, Chandris Hellas Inc., N.J. Goulandris, Thenamaris, Arcadia Shipmanagement Co Ltd, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη Και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Golden Union, Neptune Lines και Οικογένεια Γεωργίου Σ. Κουμάνταρου.

Η απάντηση θα είναι ηχηρή από την Ελλάδα

Σε μία χρονιά που πιθανώς να έχουμε επανάληψη των πιθανών ενεργειών των Τούρκων, η ΕΛ.ΑΣ και οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν δυναμικό «παρών» και έτοιμες να υπερασπιστούν τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτό που πρέπει να επιθυμεί η χώρα μας είναι το να έχει αφενός καλές σχέσεις με την Τουρκία, όμως για κανέναν λόγο δεν θα πρέπει να υποταχθούμε στα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος, ούτε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός νέου Συνδρόμου της Στοκχόλμης με τις όποιες απειλές και φόβους για ενδεχόμενη φινλανδοποίηση. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με την ΕΛ.ΑΣ αποτελούν εχέγγυο εμπιστοσύνης, ασφάλειας και αξιοπιστίας και βρίσκονται στη διάθεση της Κυβέρνησης και των πολιτών της χώρας με σκοπό την αποτροπή οποιουδήποτε επιχειρήσει να σφετεριστεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments